Badanie przeprowadzili specjaliści z National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA). Obserwacja objęła 15 tys. dzieci urodzonych w latach 1991-1992 w okolicach Bristolu. Ewaluację w wieku ok. 15 lat udało się przeprowadzić w przypadku 5246 badanych.
Okazało się, że istnieje związek pomiędzy brakiem mięsa w diecie matek w czasie ciąży, a częstością sięgania przez ich dzieci po używki (alkohol i narkotyki) w okresie nastoletnim.
Autorzy badania podejrzewają, że winne jest niedobór witaminy B12, który powoduje, że układ nerwowy płodów nie rozwija się prawidłowo.
Wyniki badania nie oznaczają, że wegetarianki i weganki muszą zacząć jeść mięso, kiedy zajdą w ciążę. Podkreślają jedynie wagę od dawna znanych zaleceń, aby kobiety ciężarne zadbały o wystarczającą podaż określonych, ważnych dla zdrowia rozwijającego się dziecka składników, takich jak witamina B12, witamina D oraz żelazo – uspokaja brytyjski NHS.
Źródło: The Independent