Pacjenci mają prawo zadawać pytania, a lekarz, jeśli czuje się na tyle kompetentny powinien udzielić na nie odpowiedzi. Sam będąc pacjentem i nie mając odpowiedniej wiedzy medycznej zapewne pytałbym o różne rzeczy, zwłaszcza, że w internecie oraz w książkach pisanych na przykład przez osoby nie mające medycznych kompetencji można spotkać wiele sprzecznych, a często zupełnie nieprawdziwych informacji.
W ostatnim czasie coraz częściej z ust Pacjentów, którzy trafiają do endokrynologów pada pytanie o to czy kawa i herbata zwiększają ryzyko raka tarczycy?
Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w artykule pt.:
„Coffee and tea drinking in relation to the risk of differentiated thyroid carcinoma: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study.”
opublikowanym nieco ponad pół roku temu w renomowanym czasopiśmie: „Euopean Journal of Nutrition”.
Autorzy artykułu swoje wnioski oparli na wyniku badania prospektywnego przeprowadzonego na bardzo dużej grupie osób dorosłych z różnych krajów. Grupa badana liczyła nieco ponad 476 tysięcy dorosłych osób!
Badania prospektywne, zwane również kohortowymi opierają się m.in. na badaniu wpływu pewnych czynników środowiskowych na osoby, które na początku badań są uznawane za zdrowe. W obserwacji długofalowej w tego typu badaniach poszukuje się ewentualnych skutków zdrowotnych, które określa się po pewnym czasie, zwykle liczonym w latach.
W przeprowadzonym badaniu średni czas obserwacji wynosił 14 lat. Narzędziem badawczym był między innymi specjalnie przygotowany kwestionariusz dietetyczny przygotowany w różnych wersjach językowych – odpowiednio dla osób zamieszkujących w różnych krajach.
W czasie obejmującym badanie - wśród prawie pół miliona osób zdiagnozowano 748 przypadków raka tarczycy, w tym 601 przypadków najbardziej popularnego i najlepiej rokującego raka brodawkowatego oraz 109 przypadków raka pęcherzykowego tarczycy. Pozostałe przypadki stanowiły znacznie rzadziej spotykane nowotwory gruczołu tarczowego.
Po szczegółowej analizie statystycznej danych zebranych przez badaczy oraz wykluczeniu danych nieistotnych, np. z uwagi na zbyt małe liczebności poszczególnych podgrup badanych, końcowym wnioskiem było poniższe zdanie, które stanowi odpowiedź na zadane na początku pytanie:
„W tym dużym prospektywnym badaniu spożycie kawy i herbaty nie było związane z ryzykiem raka tarczycy”.
A więc w obawie przed rozwojem raka tarczycy, opierając się na wnioskach płynących z niedawno opublikowanego badania nie musimy rezygnować z naszej ulubionej filiżanki kawy czy wypijanej codziennie szklanki herbaty.