Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży?

MedExpress Team

Edyta Hetmanowska

Opublikowano 7 czerwca 2014 07:00

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży? - Obrazek nagłówka
Jak powinna wyglądać dieta przyszłej mamy? Czy kobiety w ciąży powinny stosować dietę eliminacyjną czy jak najbardziej różnorodną? Jakie jest najnowsze stanowisko nt. diety w czasie ciąży mówi nam dietetyk dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
[caption id="attachment_42443" align="alignnone" width="620"]Thinkstock/Getty Images Thinkstock/Getty Images[/caption]

Jak powinna wyglądać dieta przyszłej mamy? Czy kobiety w ciąży powinny stosować dietę eliminacyjną czy jak najbardziej różnorodną? Jakie jest najnowsze stanowisko nt. diety w czasie ciąży mówi nam dietetyk dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży?

To ważne pytanie. Już na etapie życia płodowego możemy zaprogramować metabolizm dziecka. Co oznacza, że żywienie na tym etapie życia jest bardzo ważne. Kobiety w ciąży, zgodnie z obecnymi zaleceniami, powinny jeść wszystko. Nie powinny ograniczać jedzenia i stosować eliminacyjnych diet np. takich, jak kiedyś, gdy uważano, że kobiety w ciąży nie powinny jeść np. ryb lub cytrusów, bo te produkty uczulają. Teraz mamy zupełnie inne stanowisko, potwierdzone badaniami naukowymi, że ekspozycja na dany alergen właśnie uczy tolerancji i to już w łonie mamy. Okazuje się, że brak jakiegoś składnika (nie wiemy do końca jakiego) może tak przeprogramować metabolizm, że strat nie da się już nadrobić po narodzeniu dziecka. Mogą powstać zmiany, które rzutować będą konkretnymi schorzeniami. Jest to zupełnie świeże i nowe podejście naukowe, które pokazuje, że nie należy ograniczać diety, lecz wzbogacać ją, by była różnorodna. Wspomniane ryby, do których kiedyś podchodzono krytycznie,  wracają do łask ze względu na kwasy omega, które w trzecim trymestrze ciąży wpływają na rozwój mózgu oraz mogą uchronić dziecko przed ryzykiem rozwoju alergii. Moja rada jest więc taka, by zdrowa kobieta stosowała dietę racjonalną i bez ograniczeń. Bywa, że na wstępie ciąży w ramach profilaktyki stosuje się suplementację kwasu foliowego,  ze względu na brak jego powszechnej dostępności. Potem żywienie w odpowiednich proporcjach jest w zupełności wystarczające. 

Dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Uniwersytet Jagielloński CM: doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, specjalista zdrowia publicznego, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum oraz studiów doktoranckich na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. 

Czytaj także: Jak lekarze mogą bronić się przed krzywdzącymi wpisami w Internecie?

Podobne artykuły

Agata Szulc
Podsumowanie roku w psychiatrii

Prof. Agata Szulc: Nie ma już powrotu z drogi, na którą weszliśmy

27 grudnia 2024
Marek Tomkow

Rok 2024 okiem farmaceutów

27 grudnia 2024
mozg-sen-regeneracja
27 grudnia 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także