Według najnowszych badań, kobiety u których menopauza pojawia się przed osiągnięciem 46 lub po ukończeniu 55 roku życia, są bardziej narażone na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Badania przeprowadzane przez dr Erin LeBlanc z Kaiser Permanente wykazały, że kobiety, u których menopauza pojawiła się przed 46 rokiem życia były o 25% bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę, niż kobiety, które miały menopauzę między 46 a 55 rokiem życia. Natomiast ryzyko wystąpienia cukrzycy u kobiet, które osiągnęły wiek menopauzalny po 55 roku życia było większe o 12%.
Naukowcy zauważyli, że po menopauzie poziom estrogenu spada, ma to związek ze zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej i apetytem, zmniejszonym metabolizmem oraz wysokim poziomem cukru we krwi.
Badania sugerują, by kobiety, które osiągnęły wiek menopauzalny i są w grupie większego ryzyka zachorowania na cukrzycę, w sposób szczególny dbały o swoją wagę, aktywny styl życia oraz zdrową dietę.
W okresie menopauzy z diety należy wyeliminować słodycze, alkohol i tłuszcze zwierzęce oraz zmniejszyć spożycie soli. Podstawą diety powinny być owoce i warzywa. Nie można także zapominać o regularnych ćwiczeniach.
Prawidłowy styl życia pomoże zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Źródło: Newsmax