Flawanole – substancje zawarte między innymi w czekoladzie – mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu u ludzi dorosłych – dowodzą naukowcy z Columbia University w Nowym Jorku.
Naturalnym źródłem flawanoli są: kakao, jagody, zielona herbata oraz czerwone wino. Poprzednie badania na myszach dowiodły, że gryzonie spożywające pokarm bogaty we flawanole miały lepszą pamięć i zwiększone ukrwienie niektórych części mózgu. Naukowcy z Columbia University w Nowym Jorku postanowili zbadać, czy podobny efekt występuje również u ludzi.
W badaniu wzięło udział 19 ochotników w wieku od 50 do 69 lat. Przez 3 miesiące spożywali oni codziennie 900 mg flawanoli w proszku (rozpuszczonych w mleku lub w wodzie). Licząca 18 osób grupa kontrolna w tym samym okresie otrzymywała tylko 10 mg flawanoli na dobę.
Obie grupy dwukrotnie przebadano za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) – przed rozpoczęciem eksperymentu oraz po jego zakończeniu.
U osób, które przez 3 miesiące spożywały wysoką dawkę flawanoli, zaobserwowano zwiększone ukrwienie hipokampu – części mózgu odpowiedzialnej między innymi za zapamiętywanie (typowe dla osób w podeszłym wieku zmniejszone ukrwienie tego regionu związane jest z pogorszeniem pamięci).
Każdy z uczestników eksperymentu był też dwukrotnie poddawany testowi pamięci (przed oraz po upływie 3 miesięcy spożywania flawanoli). Test polegał na pokazaniu badanemu 41 abstrakcyjnych kształtów, które miał za zadanie zapamiętać. Następnie na ekranie wyświetlane były kolejne 82 kształty, z których należało wskazać te, które pojawiły się w pierwszej części testu. Osoby z grupy spożywającej wysoką dawkę flawanoli identyfikowały powtarzające się kształty średnio o 0,63 sekundy szybciej od uczestników z grupy kontrolnej. Wcześniejsze badania przeprowadzone przez ten sam zespół naukowców dowiodły, że czas reakcji w tym zadaniu pogarsza się o 0,22 s. z każda dekadą życia, poczynając od 20. r.ż. Wynik grupy spożywających wysoką dawkę flawanoli jest więc na poziomie osób o 30 lat młodszych niż rzeczywisty wiek badanych.
Niestety, czekolada zawiera stosunkowo niewielkie ilości flawanoli, trzeba by więc zjadać ją w ogromnych, niebezpiecznych dla zdrowia ilościach, aby doświadczyć efektów działania tych związków na pamięć.
Źródło: New Scientist