Celem doktoratu było zaprojektowanie czekolady gorzkiej oraz deserowej, które będą wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń z myślą o uzupełnieniu diety u osób narażonych na zmiany osteoporotyczne. Warto dodać, że Światowa Organizacja Zdrowia uznała osteoporozę za chorobę XXI wieku!
- Zrealizowanie tak zamierzonego celu pracy wymagało rozwiązania wielu problemów naukowych i technologicznych: określenie dawek substancji aktywnych farmakologicznie możliwych do wprowadzenia do medium, jakim jest czekolada, oczywiście bez wpływy na jej właściwości sensoryczne. Jednorodne rozmieszczenie składników aktywnych w całej objętości podłoża, opracowanie opakowania produktu, które skutecznie chroniłyby składniki aktywne farmakologicznie przed degradacją – wylicza dr inż. Błoński.
Sacharozę zastąpił cukier brzozowy jeden z najpopularniejszych obecnie na rynku słodzików, zastępując kaloryczny i niezdrowy cukier.
- Jedząc moją czekoladę, nie odróżnimy jej od tej zwykłej. Na pomysł wpadłem, gdy patrzyłem jakie ilości różnych leków i suplementów zażywają codziennie moi dziadkowie – mówi wynalazca. – Ja połączyłem przyjemne z pożytecznym. Produkt ten stanowi odpowiedź na promowanie metod prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej. Ten rodzaj żywności musi spełniać określone warunki: być pochodzenia naturalnego, zostać wzbogacony o prozdrowotne składniki i oczywiście przypominać żywność tradycyjną. W tym wypadku po prostu tabliczkę czekolady.
Warto dodać, że czekolada przeciwko osteoporozie nie weszła w fazę produkcji masowej, ale wielka kariera, miejmy nadzieję, dopiero przed nią.
Zwłaszcza, że osteoporozę leczy się m.in. stosując suplementy diety i witaminę D3.
Na czym polega choroba? Na stałym ubytku masy kostnej, prowadząc do jej nadmiernej kruchości kości. Jej konsekwencją są tzw. złamania niskoenergetyczne, które mogą być spowodowane bardzo lekkim urazem lub upadkiem z wysokości własnego ciała.
Znane są nawet przypadki złamań osteoporotycznych w następstwie kaszlu, a nawet kichnięcia. Osteoporoza, znana jako „cichy zjadacz kości”, postępuje, ale nie boli. Wykrywa się ją za pośrednictwem densytometrii, czyli badania gęstości kości za pośrednictwem aparatu RTG.
Szacuje się, że na świecie na osteoporozę cierpi ponad 20 proc. kobiet i ponad 6 proc. mężczyzn po 50-tym roku życia. NFZ w 2018 roku szacował, że Polsce na osteoporozę choruje ponad 2 mln osób (w tym trzy razy więcej kobiet).
Źródło: SUM