Kobiety w ciąży łatwo ulegają sugestywnym i odwołującym się do ich troski o zdrowie dziecka reklamom. Producenci suplementów diety i różnorodnych preparatów multiwitaminowych sugerują, że samo prawidłowe odżywianie się w ciąży to za mało. Tymczasem, zdaniem naukowców, nie jest to zupełnie zgodne z prawdą.
- Jedyne suplementy, które warto zalecić ciężarnym to kwas foliowy i witamina D. Są to przy tym preparaty relatywnie tanie – podkreślają autorzy badania.
Odpowiednia dla ciężarnej dobowa dawka kwasu foliowego to 400 mikrogramów, a witaminy D – 10 mikrogramów.
Szczególnie niebezpieczne w ciąży może być przedawkowanie witaminy A. Zbyt wysokie dawki tej substancji mogą spowodować uszkodzenia płodu.
- Zachęcamy kobiety w ciąży, a także te, które zamierzają zajść w ciążę, do zdrowej, urozmaiconej diety, z dużą zawartością świeżych warzyw i owoców, a także do suplementacji kwasu foliowego – mówi Janet Fyle z Royal College of Midwives. - Nie ma jednak w ciąży potrzeby „jedzenia za dwoje”, to jest mit, do tego szkodliwy.
Źródło: BBC News