Ankieta przeprowadzona przez National Osteoporosis Society (NOS) pokazała, że jedna piąta Brytyjczyków poniżej 25. roku życia ogranicza lub całkiem eliminuje ze swojego menu nabiał.
Badanie ankietowe objęło 2000 osób, z których 239 nie ukończyło 25. roku życia, a 339 było w wieku 25–35 lat. Okazało się, że jakiś rodzaj diety stosuje, bądź stosowało 70 proc. osób pomiędzy 18. a 35. rokiem życia. Co piąty ankietowany w wieku 18-25 lat całkowicie lub częściowo unikał produktów mlecznych.
Zaniepokojeni wynikami autorzy ankiety przestrzegają przed bezrefleksyjnym uleganiem dietetycznym modom: wyeliminowanie z diety produktów mlecznych może być szkodliwe dla zdrowia, o ile nie zostaną one zastąpione innym źródłami wapnia i innych ważnych składników.
Z kolei wg niedawnego badania Food Standards Agency niemal połowa młodych Brytyjczyków w przedziale wiekowym 16-24 uważa, że cierpi na nietolerancję laktozy (jednak tylko 24 proc. z nich usłyszało taką diagnozę od lekarza). Dla porównania: wśród seniorów 75+ nietolerancję laktozy przypisywało sobie 8 proc. ankietowanych.
– To, jak się odżywiamy na progu dorosłości ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Bliżej trzydziestki jest już za późno, aby odwrócić szkody spowodowane w tkance kostnej źle wyrównaną dietą z niedoborami składników odżywczych – podkreśla prof. Susan Lanham-New z University of Surrey, doradca NOS.
– Rezygnacja z nabiału nie musi być niekorzystna dla zdrowia – uspokaja rzecznik British Nutrition Foundation. – Ważne jest jednak, aby zapewnić organizmowi dostateczną ilość wapnia z innych źródeł, wśród których wymienić można pieczywo, płatki zbożowe, ryby, orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, strączkowe, a także szeroką gamę „alternatywnych” produktów [np. mleko ryżowe, sojowe, migdałowe], które są wzbogacane wapniem.
Źródło: National Osteoporosis Society / BBC News