Regularnie picie herbaty Earl Grey może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia – sugerują naukowcy z uniwersytetu w Kalabrii. Jaki składnik tej aromatycznej herbaty za to odpowiada?
Chodzi o eteryczny olejek bergamotowy, pozyskiwany ze skórki pomarańczy bergamota. To właśnie on nadaje herbacie Earl Grey jej charakterystyczny aromat.
Liście, kwiaty i owoce bergamotki (Citrus bergamium) od dawna wykorzystywane są w medycynie ludowej basenu Morza Śródziemnego, między innymi do leczenia ran i zakażeń.
Włoscy naukowcy odkryli, że olejek bergamotowy zawiera enzymy HMGF (hydroxy methyl glutaryl flavonones), których zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL jest porównywalna ze skutecznością statyn. W przeciwieństwie do tych leków – olejek bergamotowy nie powoduje jednak poważnych działań niepożądanych. Enzymy HMGF wpływają też na wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu HDL.
Zdaniem autorów badania – już jedna filiżanka Earl Grey dziennie może zauważalnie poprawić profil lipidowy.
Źródło: Daily Mail