Enzym o nazwie AbyU odkryto w komórkach bakterii Verrucosispora maris. Mikroorganizmy te bytują na dnie Oceanu Spokojnego. Po raz pierwszy znaleziono je w Morzu Japońskim.
V. maris używa enzymu AbyU do syntezy tzw. abyssomycyny C, substancji o wyjątkowo silnych właściwościach antybakteryjnych. Bakteria potrafi też syntezować inne, bardzo obiecujące związki. Jednym z nich jest proksymycyna A o własnościach przeciwnowotworowych.
Nie chodzi tu jednak o to, co wytwarza ta bakteria, ale raczej o to, jak to robi. Naukowcy chcą bowiem wykorzystać „narzędzie”, jakim dysponuje mikroorganizm – czyli właśnie enzym AbyU.
I wygląda na to, że może im się to udać. Wykazali już, że enzym ten można użyć do przeprowadzenia tzw. reakcji Dielsa-Aldera w celu względnie łatwego uzyskania substancji docelowych, których synteza za pomocą tradycyjnie stosowanych metod jest w praktyce bardzo trudna.
Otwiera to nowe możliwości tworzenia cząsteczek o rzadkich, a bardzo pożądanych właściwościach chemicznych i farmakologicznych, w tym nowych antybiotyków.
Źródło: Science World Report