Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków finalizuje prace nad nowymi regulacjami dotyczącymi wykorzystywania szkodliwych tłuszczów trans w żywności. Prawdopodobnie status tych substancji zostanie tak zmieniony, aby producenci nie mogli ich stosować bez zgody FDA.
Eksperci FDA prognozują, że wprowadzenie nowych zasad zapobiegnie 20 tys. zawałów serca i 7 tys. zgonów rocznie.
Producenci żywności stosują utwardzone oleje roślinne z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans do regulacji konsystencji, wydłużenia okresu zdatności do spożycia i poprawy walorów smakowych produktów spożywczych. Znaczne ilości tłuszczów trans znajdują się w:
- wyrobach cukierniczych,
- niektórych rodzajach śmietanki do kawy,
- popcornie, chipsach,
- mrożonej pizzy,
- niektórych margarynach i wyrobach masłopodobnych,
- smalcu roślinnym.
Nienasycone kwasy tłuszczowe trans uważane są za bardziej niekorzystne dla zdrowia niż kwasy tłuszczone nasycone, nie tylko bowiem podnoszą stężenie cholesterolu LDL, ale także obniżają poziom cholesterolu HDL. Znane są także badania wykazujące ich wpływ na rozwój nowotworów, np. raka piersi.
Źródło: MedicalXpress