Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

Jedzenie Nutelli sprzyja...

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 18 czerwca 2015 13:00

Jedzenie Nutelli sprzyja... - Obrazek nagłówka
Segolene Royal, francuska minister ochrony środowiska, nawołuje do zaprzestania jedzenia popularnego kremu czekoladowo-orzechowego Nutella. Nie chodzi tu jednak o troskę o zdrowie konsumentów.
[caption id="attachment_60348" align="alignnone" width="620"]ThinkstockPhotos ThinkstockPhotos[/caption]

Segolene Royal, francuska minister ochrony środowiska, nawołuje do zaprzestania jedzenia popularnego kremu czekoladowo-orzechowego Nutella. Nie chodzi tu jednak o troskę o zdrowie konsumentów.

Podstawowym składnikiem Nutelli jest olej palmowy, pozyskiwany z miąższu i nasion olejowca gwinejskiego, zwanego też palmą olejową. Coraz większe zapotrzebowanie przemysłu spożywczego na olej palmowy powoduje w niektórych rejonach świata (przede wszystkim w Indonezji i Malezji) masowe karczowanie lasów tropikalnych, w celu stworzenia miejsca pod uprawy palm.

Producentem Nutelli jest włoski koncern Ferrero i 80 proc. potrzebnego do jej wytwarzania oleju palmowego pochodzi z Malezji. Pozostałe 20 proc. importowane jest z Brazylii, Indonezji i Papui Nowej Gwinei.

Apel francuskiej polityk jest kolejną odsłoną „wojny o olej palmowy”. W 2011 r. francuski parlament odrzucił propozycję senatorów, aby obłożyć ten olej 300-proc. podatkiem.

Według danych ONZ, jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego to w 2022 r. zostanie zniszczonych 98 proc. lasów Sumatry i Borneo.

Bezpośredni wpływ spożywania oleju palmowego na zdrowie pozostaje kwestą sporną. Istnieją dowody zarówno na to, że podwyższa on poziom „dobrego” cholesterolu HDL, jak i na to, że zwiększa zagrożenie chorobą wieńcową i zawałem serca.

Źródło: BBC News

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.