Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Jeśli tłusto, to koniecznie ostro

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 24 sierpnia 2015 09:50

Jeśli tłusto, to koniecznie ostro - Obrazek nagłówka
Od dawna wiadomo, że kapsaicyna, substancja nadająca ostry smak papryczkom chilli, sprawia, że jemy mniej. Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje.
[caption id="attachment_61156" align="alignnone" width="620"]ThinkstockPhotos ThinkstockPhotos[/caption]

Od dawna wiadomo, że kapsaicyna, substancja nadająca ostry smak papryczkom chilli, sprawia, że jemy mniej. Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje.

Zdaniem autorów badania, kluczową rolę w sygnalizowaniu sytości odgrywają tu receptory waniloidowe (TRPV1), aktywowane przez wzrost temperatury oraz właśnie przez kapsaicynę. Odwrotnie działa na nie pożywienie o wysokiej zawartości tłuszczu. Dlatego jedząc tłusto, jemy więcej – poczucie sytości przychodzi bowiem później.

Autorzy badania mają nadzieję, że uzyskane wyniki zainspirują uczonych do opracowania terapii, w ramach których za pomocą kapsaicyny można by zapobiegać przejadaniu się. Badacze chcą też sprawdzić dlaczego wysokotłuszczowa dieta zmniejsza aktywność receptorów TRPV1 i istnieją inne niż kapsaicyna sposoby na odwrócenie tego niekorzystnego efektu.

Źródło: University of Adelaide / ABC News

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także