Subskrybuj
Logo małe
Szukaj
banner

Jeszcze zdrowsze brokuły

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 26 czerwca 2016 23:12

Jeszcze zdrowsze brokuły - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock/Getty Images
Prozdrowotne właściwości brokułów znane są nie od dziś, jednak dzięki badaniom naukowców z University of Illinois to superwarzywo może niebawem stać się jeszcze bardziej super.

Amerykańscy badacze odkryli geny, która mogą być odpowiedzialne za zawartość fenoli w brokułach. Związki te, dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom, wywierają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Działając na szalki biochemiczne związane ze stanem zapalnym, zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy typu II, astmy i wielu nowotworów. Co ważne w praktyce – fenole nie ulegają rozkładowi w czasie gotowania.

Badacze skrzyżowali dwa różne „szczepy” brokułów, a następnie sprawdzali zawartość fenoli w roślinach oraz ich zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Posługując się techniką  QTL (Quantitative Trait Locus Analysis) zidentyfikowali geny związane z wytwarzaniem fenoli.

Ostatecznym celem naukowców ma być wyhodowanie nowej odmiany brokułów o wyższej zawartości tych substancji, przy zachowaniu ich naturalnego wygląda i smaku.

Źródło: MNT

Tematy

dieta / fenole / warzywa / brokuły / GMO

Podobne artykuły

marek derkacz
Dr n. med. Marek Derkacz, MBA

Ruch to zdrowie, ale czy to wystarczy?

17 stycznia 2025
iStock-1160967938
8 listopada 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także