Analiza badań przeprowadzonych w 30 krajach wykazała, że prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór maleje o ok. 4 proc., gdy matka karmi dziecko piersią przez 12 miesięcy po pierwszym porodzie. Każdy następny poród i dwunastomiesięczny okres karmienia piersią prowadzi do spadku ryzyka pojawienia się raka o kolejne 7 procent .
Rak piersi jest po raku płuca drugim najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym. Jak pokazują wyniki ostatnich badań, na przestrzeni minionych 25 lat współczynniki zachorowalności na raka piersi wzrosły średnio o około 30 procent.
Wykrycie raka we wczesnym stadium daje pacjentowi znaczne szanse na wyleczenie. Lepiej jest jednak zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto stosować tzw. profilaktykę pierwotną, która polega na działaniach zapobiegających zachorowaniu. Do tego typu czynności zaliczyć należy codzienną aktywność fizyczną, stosowanie dobrze zbilansowanej diety, ograniczenie spożycia alkoholu, a także – karmienie piersią.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie piersią do końca 6. miesiąca życia. Dzięki naturalnemu karmieniu zapewniamy dziecku ochronę immunologiczną i zmniejszamy ryzyko jego zachorowania na szereg chorób dietozależnych w przyszłości.
Jak pokazują badania, karmienie piersią jest korzystne nie tylko dla zdrowia dziecka, ale i dla organizmu matki. Pomaga ono bowiem zmniejszyć ryzyko krwawienia poporodowego, zwiększyć remineralizację kości oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jajników i raka piersi w okresie pomenopauzalnym.
Obecnie uważa się, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na powyższe dolegliwości poprzez:
- uruchomione wraz z procesem karmienia mechanizmy hormonalne,
- redukcję liczby cyklów owulacyjnych,
- różnicowanie tkanki piersi, zachodzące pod wpływem pojawienia się w piersiach pokarmu.
Źródła: Cancer Epidemiology 39S (2015) S101–S106 / materiały prasowe www.1000dni.pl.