Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Kolejny powód, by jeść kaloryczne śniadania

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 30 lipca 2015 00:19

Kolejny powód, by jeść kaloryczne śniadania - Obrazek nagłówka
U osób z cukrzycą typu 2 niejedzenie śniadań wywołuje zaburzenia metabolizmu glukozy i zaburzenia wydzielania insuliny – twierdzą izraelscy i szwedzcy naukowcy na łamach czasopisma „Diabetes Care”.
[caption id="attachment_60890" align="alignnone" width="620"]ThinkstockPhotos ThinkstockPhotos[/caption]

U osób z cukrzycą typu 2 niejedzenie śniadań wywołuje zaburzenia metabolizmu glukozy i zaburzenia wydzielania insuliny – twierdzą izraelscy i szwedzcy naukowcy na łamach czasopisma „Diabetes Care”.

Choć nie od dziś wiadomo, że osoby, które nie jedzą śniadania częściej są otyłe i łatwiej zapadają na choroby układu krążenia, stale przybywa zarówno dzieci jak i dorosłych, którzy w ogóle nie spożywają żadnego posiłku w pierwszej połowie dnia.

Jak przypominają uczeni z Uniwersytetu w Tel Awiwie, Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie oraz Uniwersytetu w Lund – kaloryczne śniadania pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a nawet sprzyjają chudnięciu, wpływając przy tym korzystnie na metabolizm glukozy.

Autorzy badania przyjrzeli się bliżej metabolicznym skutkom stronienia od śniadań przez osoby dotknięte cukrzycą. Badanie objęło 22 osoby w średnim wieku i z nadwagą, chore na cukrzycę typu 2. Jednego dnia uczestnicy otrzymali kaloryczne śniadanie, obiad i kolację, drugiego zaś – tylko obiad i kolację.

Okazało się, że poziom cukru we krwi badanych zmierzony 3 godziny po obiedzie i po kolacji był o 37 proc. oraz o 27 proc. wyższy w dniu, w którym nie podano śniadania. Jeszcze większa różnica dotyczyła stężenia wolnych kwasów tłuszczowych (było ono wyższe odpowiednio o 40 i o 30 proc. w dniu bez śniadania). Z kolei poziomy insuliny oraz glukagonopodobnego peptydu-1 były niższe o 17 proc. i 19 proc. po obiedzie i o 8 proc. oraz 16,5 proc. po kolacji. Szczyt wydzielania insuliny po posiłkach obserwowano o 30 minut później w dniu bez śniadania.

- Podejrzewaliśmy, że opuszczenia śniadania nie będzie korzystne, ale zaskoczeniem było dla nas to, jak znacząco pogorszył się metabolizm glukozy u chorych na cukrzycę tylko dlatego, że tego posiłku nie zjedli – podkreśla prof. Daniela Jakubowicz z Uniwersytetu w Tel Awiwie.

Opisane zjawisko można w przystępny sposób opisać następująco: gdy chory na cukrzycę typu II nie zje śniadania, przerwa pomiędzy posiłkami staje się tak długa, że produkujące insulinę komórki beta „zapominają”, jakie jest ich zadanie. Dlatego wznowienie produkcji insuliny po obiedzie i po kolacji zajmuje im więcej czasu, a to z kolei skutkuje zbyt dużym wzrostem poziomu glukozy we krwi.

Co więcej – nadmierny wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych zmniejsza skuteczność transportu glukozy do komórek (rośnie insulinooporność). A to z kolei oznacza, że nawet redukcja zawartości cukrów w posiłkach nie zapobiegnie nadmiernemu skokowi poziomu glukozy.

Źródło: Business Insider

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także