Zdaniem autorów badania, najlepsza dla zdrowia, a przy tym najsmaczniejsza jest zielona herbata zaparzona w kuchence mikrofalowej.
Quan Vuong, główny autor, przekonuje, że promieniowanie mikrofalowe wydobywa z liści herbacianych więcej bioaktywnych składników (w tym kofeiny, tanin i polifenoli) niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych sposobów przygotowywania napoju.
Vuong zdradził dziennikarzom Huffington Post swój przepis na herbatę idealną: torebka herbaty w filiżance wody podgrzewana przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej ustawionej na połowę maksymalnej mocy, a następnie schładzana w temperaturze pokojowej przez minutę.
To nie pierwsze „mikrofalowe” badanie zespołu Vuonga. W ubiegłym roku naukowiec opublikował pracę, w której dowodził, że zbawienne dla zdrowia antyoksydacyjne własności miąższu cytryny można spotęgować podgrzewając go w kuchence mikrofalowej.
Źródło: Science World Report