Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Otyła Europa: Czesi grubsi od Brytyjczyków

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 9 lipca 2014 23:19

Otyła Europa: Czesi grubsi od Brytyjczyków - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages
Liczba osób otyłych na świecie wzrosła w ciągu ostatnich 30 lat prawie dwukrotnie, sięgając prawie pół miliarda osób w 2008 r. Największym odsetkiem otyłych w Europie mogą „pochwalić się” Czechy. Na którym miejscu znalazła się Polska?
[caption id="attachment_46228" align="alignnone" width="620"]Fot. Thinkstock / Getty Images Fot. Thinkstock / Getty Images[/caption]

Liczba osób otyłych na świecie wzrosła w ciągu ostatnich 30 lat prawie dwukrotnie, sięgając prawie pół miliarda osób w 2008 r. Największym odsetkiem otyłych w Europie mogą „pochwalić się” Czechy. Na którym miejscu znalazła się Polska?

Z powodu otyłości co roku na świecie umiera prawie 3 mln osób. W Polsce cierpi na nią już ponad 23,2 proc. społeczeństwa. Tymczasem, jak wynika z ostatniej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowanego na zlecenie DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU), średnia dla Europy jest o 2,45 proc. mniejsza i wynosi 20,75 proc. (poziom otyłości społeczeństwa jest tu rozumiany jako procent populacji powyżej 20. roku życia, która jest otyła).

Najgorzej jest w Czechach, gdzie aż 28,7 proc. społeczeństwa cierpi z powodu nadmiernych kilogramów. Jeśli chodzi o pozostałych sąsiadów Polski, szczuplejsi od nas są mieszkańcy Ukrainy (na otyłość cierpi tam 20,1 proc. społeczeństwa) oraz Niemiec (21,3 proc.). Grubsi niż Polacy są z kolei Białorusini (23,4 proc.), Słowacy (24,6 proc.) oraz Rosjanie (24,9 proc.).

Wykres otyłości w Europie

Najszczuplejszymi Europejczykami są Szwajcarzy, tylko 14,9 proc. z nich jest otyłych. Poniżej średniej europejskiej w zakresie otyłości plasują się również Francuzi (15,6 proc.) oraz Duńczycy i Holendrzy (po 16,2 proc.).

Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Dlatego została włączona do tegorocznej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, jako jeden z dwóch nowych czynników pomiaru, obok poziomu strat żywności. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego na bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 109 krajach na podstawie analizy 28 czynników, wykorzystując dane m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia oraz Banku Światowego.

Źródło: DuPont

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także