Rak wątrobowokomórkowy nie należy wprawdzie do nowotworów najczęstszych, ale bez wątpienia jest jednym z najgroźniejszych.
W USA rozpoznaje się go u ok. 39 tys. osób rocznie. Dla ok. 27 tys. choroba kończy się zgonem. Dane dotyczące zachorowalności i umieralności na ten nowotwór w Polsce dostępne są tutaj.
Objawy choroby pojawiają się zwykle dopiero w jej zaawansowanej fazie, dlatego też na uratowanie pacjenta często jest za późno. Nawet jeśli raka wątroby uda się rozpoznać zanim da przerzuty, wskaźnik 5-letniego przeżycia wynosi jedynie 30,5 procent.
Przyczyny powstawania raka wątroby nie zostały w pełni poznane. Uważa się, że najistotniejszym czynnikiem etiologicznym jest wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C. W krajach zachodnich ważnymi czynnikami ryzyka są alkoholowa marskość wątroby i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Do innych czynników należą: aflatoksyny zawarte w żywności, niektóre choroby metaboliczne, wieloletnie stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, pierwotna marskość żółciowa wątroby, schistosomatoza i palenie papierosów.
Naukowcy z National Cancer Institute postanowili sprawdzić, czy obserwowany wzrostowy trend częstości zachorowań na raka wątroby jest związany z rosnącym odsetkiem ludzi dotkniętych otyłością i cukrzycą typu 2.
Analiza objęła dane ponad 1,5 mln Amerykanów, pochodzące z 14 różnych badań. Na cukrzycę typu 2. chorowało 6,5 proc. uczestników. Rak wątroby pojawił się u 2162 osób.
Okazało się, że wzrost wskaźnika BMI o 5 wiąże się z 38-proc. wzrostem ryzyka zachorowania na raka wątroby u mężczyzn i 25-proc. u kobiet. Obliczono też zależność pomiędzy obwodem brzucha a ryzykiem pojawienia się tego nowotworu – rosło ono o 8 proc. na każde dodatkowe 5 cm.
Z kolei pacjenci z cukrzycą typu 2. wykazywali (niezależnie od BMI) 2,61 razy wyższe ryzyko raka wątroby w porównaniu do osób bez cukrzycy.
Zdaniem autorów badania, jego wyniki pozwalają na dopisanie raka wątrobowokomórkowego do listy nowotworów, dla których nadmierna masa ciała stanowi istotny czynnik ryzyka. Są wśród nich m.in.: rak jelita grubego, piersi, nerki, macicy, tarczycy i rak pęcherzyka żółciowego.
Źródło: MNT