Ziemniaki to warzywa bogate w błonnik, potas i witaminę C. Niestety, także w węglowodany. Zdaniem amerykańskich naukowców z National Institute of Child Health and Human Development jedzenie ziemniaków w ciąży, a także przed nią, może sprzyjać cukrzycy.
Uczeni przeanalizowali dane dotyczące zdrowia i stylu życiu 16 tys. pielęgniarek. Dane te obejmowały 10-letni okres obserwacji uczestniczek. W tym czasie zarejestrowano wśród nich 22 tys. ciąż. Cukrzyca ciężarna rozwinęła się 900 przypadkach.
Analiza wykazała, że ryzyko wystąpienia cukrzycy ciężarnych było wyższe o 27 proc., jeśli przed zajściem w ciążę w diecie przyszłej matki znajdowało się od 450 do 900 g ziemniaków tygodniow. Jednak spożycie powyżej 1100 g (i więcej) ziemniaków na tydzień wiązało się ze wzrostem ryzyka cukrzycy aż o 50 proc. – także u pań, które przed ciążą nie wykazywały nadwagi lub otyłości.
Autorzy badania zalecają, aby przynajmniej 2–3 raz w tygodniu zastąpić ziemniaki innym warzywem lub produktami pełnoziarnistymi.
Źródła: BMJ / Science World Report