Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Rak wątroby rzadszy u kawoszy

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 30 maja 2017 10:18

Rak wątroby rzadszy u kawoszy - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock
Naukowcy z University of Southampton przeanalizowali dane z 26 badań obserwacyjnych obejmujących łącznie 2,25 mln uczestników pod kątem wpływu picia kawy na ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Wyniki ucieszą amatorów czarnego napoju.

Rak wątrobowokomórkowy (HCC) stanowi drugą (po raku płuca) przyczynę zgonów z powodu chorób nowotworowych na świecie. Wg danych WHO w 2015 roku rak ten zabił 788 tys. osób.

HCC jest szczególnie częsty w Chinach i w Azji Południowo-Wschodniej. Większość pacjentów wcześniej choruje na inne schorzenia wątroby. Szacuje się, że do 2030 roku zapadalność na raka wątrobowokomórkowego zwiększy się o ok. 50 proc., osiągając 1,2 mln przypadków rocznie.

Badacze z University of Southampton postanowili zweryfikować hipotezę mówiącą, że zawarte w kawie składniki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i antynowotworowym, mogą zapobiegać powstawaniu marskości wątroby oraz raka wątrobowokomórkowego.

Dokonana przez nich metaanaliza objęła dane 2,25 mln osób z 26 badań obserwacyjnych. Okazało się, że wypijanie 1 filiżanki kawy dziennie przekłada się na spadek ryzyka zachorowania na HCC o 20 procent. Dwie filiżanki zapewniały 35-proc. redukcję ryzyka, a pięć filiżanek zmniejszało zagrożenie tym nowotworem o połowę.

Ochronne działanie było więc proporcjonalne do ilości wypijanej kawy, choć dostępne dane dotyczące większej niż 5 liczby filiżanek były już dość skąpe. Co ciekawe – podobne, choć wyraźnie słabsze działanie miała także kawa bezkofeinowa.

– Nie sugerujemy, że wszyscy powinniśmy wypijać 5 filiżanek kawy dziennie – zastrzega dr Oliver Kennedy, główny autor. – Choć kawa bez wątpienia wykazuje liczne działania korzystne, za mało wciąż wiemy o potencjalnie niebezpiecznym wpływie nadmiaru kofeiny na organizm. Istnieją dowody, że niektóre osoby (np. kobiety w ciąży) powinny zachować tu szczególną ostrożność – wyjaśnia naukowiec.

Szacuje się, że każdego dnia na świecie wypijane jest ok. 2,3 mld filiżanek kawy.

Źródło: BMJ Open / MedicalExpress

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także