Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Rakotwórcze frytki i tosty?

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 30 stycznia 2017 14:34

Rakotwórcze frytki i tosty? - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock / Getty Images
Nadmierne spożycie pokarmów bogatych w skrobię nie ułatwia utrzymania w ryzach masy ciała, sprzyja też rozwojowi chorób układu krążenia i cukrzycy. Ale to nie wszystko. Naukowcy z International Agency for Research on Cancer sugerują, że produkty te mogą się przyczyniać do powstawania raka.

Winny jest akrylamid – związek z grupy amidów, który powstaje podczas obróbki termicznej skrobi. Oprócz właściwości rakotwórczych (powoduje mutacje DNA) jest on także neurotoksyną. Obfite w akrylamid są w szczególności chipsy oraz frytki.

Rakotwórczość akrylamidu potwierdzono w wielu eksperymentach na zwierzętach, jednak sceptycy zauważają, że stosowane w nich stężenia tej substancji były znacznie wyższe niż te, które pojawiają się w ludzkim organizmie po zjedzeniu smażonych ziemniaków.

Wiele może tu jednak zależeć od czasu smażenia i temperatury tłuszczu. Najogólniej mówiąc – im dłużej i gorącej, tym niebezpieczniej dla zdrowia.

Brytyjska Food Standard Agency (FSA) prowadzi kampanię edukacyjną „Go for Gold”, w ramach której przekonuje, że smażąc czy piekąc należy dążyć do żółto-złotego koloru potrawy, nie zaś do ciemniejszego. Ma to w znaczącym stopniu ograniczyć ekspozycję na akrylamid.

Czy blade tosty i żółte pieczone ziemniaki rzeczywiście są zdrowsze niż dobrze przypieczone? Trudno dziś o tym przesądzić, ale może warto dmuchać na zimne, a w tym przypadku – na gorące. Przynajmniej unikniemy bolesnego poparzenia podniebienia.

Źródło: Science World Report

Tematy

akrylamid / skrobia

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także