Niewłaściwa dieta matki w czasie ciąży, a także przed nią, jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia u potomstwa – twierdzą amerykańscy uczeni na łamach czasopisma Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition.
Naukowcy przyjrzeli się diecie 19 tys. mieszkających w Stanach Zjednoczonych kobiet. Dzieci połowy uczestniczek miały problemy z sercem, potomstwo pozostałych pań było zdrowe. Ankiety dotyczyły odżywiania się w okresie 12 miesięcy poprzedzających ciążę oraz w trakcie jej trwania.
Okazało się, że zdrowsza dieta matki (za taką uznano jedzenie dużej ilości świeżych ryb, owoców, orzechów i warzyw) wiązała się z rzadszym występowaniem wad wrodzonych serca u kładu krążenia, takich jak: ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej czy tetralogia Fallota.
Związek pomiędzy dietą a ryzykiem powstania wad wrodzonych (choć nie wykazano jego przyczynowo-skutkowego charakteru) był nadal widoczny po wyeliminowaniu wpływu takich czynników jak przyjmowanie kwasu foliowego oraz palenie tytoniu.
Słabą stroną opisywanego badania było opieranie się na wynikach wypełnianych przez uczestniczki ankiet dotyczących zachowań z przeszłości (ang. past behaviour self report). Wspomnienia dotyczące diety nie zawsze korelują z faktycznym sposobem odżywiania się.
Źródło: BBC News