Świeżo wyciśnięty sok z ziemniaka od wieków był stosowany w europejskiej medycynie ludowej do leczenia schorzeń przewodu pokarmowego. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wynika, że składniki zawarte w soku ziemniaczanym rzeczywiście działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
W badaniach klinicznych, dotyczących interwencji dietetycznej, po sześciotygodniowym stosowaniu w diecie bioaktywnej zupy krem i bioaktywnego pasztetu uzyskano obniżenie wskaźników stanu zapalnego u chorych. Badania kliniczne oraz in vivo zespól naukowców z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadził we współpracy z Uniwersytetem Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Przeprowadzone badania potwierdzają także działanie przeciwko nowotworom przewodu pokarmowego, zarówno jelit, jak i żołądka. Substancjami czynnymi, działającymi na komórki nowotworowe są solanina i chakonina, glikoalkaloidy o znanej toksyczności dla całego organizmu. Stwarza to konieczność precyzyjnego ustalenia jak najniższej, bezpiecznej, ale zarazem skutecznej dawki terapeutycznej.
Z ustaleń zespołu badawczego, które zostały opublikowane w styczniu w czasopiśmie Nutrients, wynika że bioaktywne składniki soku z ziemniaka, takie jak np. kwasy fenolowe, same nie wykazujące aktywności przeciwnowotworowej, wspomagają działanie glikoalkaloidów. Umożliwia to zmniejszenie ich dawki niezbędnej do osiągnięcia tego samego efektu przeciwdziałania rozrostowi komórek nowotworowych przy redukcji negatywnego wpływu na cały organizm.
– W naszej ocenie sok ziemniaczany jest bardzo mocno niedoceniony. Zawiera dużo właściwości prozdrowotnych, które możemy wykorzystać w dietoterapii w niefarmakologicznym wspomaganiu leczenia – powiedział w wywiadzie dla TVP 3 Poznań dr inż. Przemysław Łukasz Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.
Jak dodała prof. Grażyna Lewandowicz, składniki zawarte w soku ziemniaczanym likwidują zmiany nowotworowe w obrębie całego przewodu pokarmowego. Likwidują także stany zapalne, występujące zwłaszcza w przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit.
Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wykorzystują bioaktywne komponenty soku ziemniaczanego do opracowywanych w ramach projektu LIDER, finansowanego ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, pełnowartościowych wegańskich alternatyw do produktów mięsnych, które z będą się charakteryzowały aktywnością biologiczną, poprawiającą funkcjonowanie organizmu.
Oprac. na podst.: puls.edu.pl