Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Spożywanie alkoholu może przyspieszać postęp choroby Alzheimera

MedExpress Team

Piotr Wójcik

Opublikowano 20 lutego 2023 09:16

Spożywanie alkoholu może przyspieszać postęp choroby Alzheimera - Obrazek nagłówka
Fot. Getty Images/iStockphoto
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą przyspieszyć utratę komórek mózgowych i zwiększać liczbę blaszek amyloidowych, blokujących synapsy i przez to uniemożliwiających przekazywanie impulsów między neuronami, dowiedli w badaniu przedklinicznym naukowcy z Wake Forest University School of Medicine. – Alkohol może przyspieszyć patologiczną kaskadę choroby Alzheimera we wczesnych stadiach – powiedziała dr Shannon Macauley z Katedry Fizjologii i Farmakologii Wake Forest University. Co ciekawe, niekorzystne dla mózgu jest również nagłe odstawienie alkoholu.

Choroba Alzheimera jest najczęstszą postacią demencji – może odpowiadać nawet za 80 proc. jej przypadków. Czynnikami ryzyka wystąpienia tej choroby są: wiek, uwarunkowania genetyczne, ale też palenie tytoniu czy otyłość. Naukowcy z Wake Forest University School of Medicine wykazali w badaniu, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Neurobiology of Disease, że nawet niewielkie ilości alkoholu mogą przyspieszyć atrofię mózgu, czyli utratę komórek mózgowych, i zwiększyć liczbę blaszek amyloidowych, które są akumulacją toksycznych białek w mózgu.

Wykorzystując mysie modele patologii związanej z chorobą Alzheimera, naukowcy przeprowadzili 10-tygodniowy eksperyment. Podawali myszom do picia alkohol lub wodę, a następnie zbadali, w jaki sposób umiarkowane spożywanie alkoholu zmienia funkcjonowanie i zachowanie zdrowego mózgu oraz czy zmienia patologię związaną z wczesnymi stadiami choroby Alzheimera.

Naukowcy odkryli, że alkohol zwiększa atrofię mózgu i wywołuje zwiększanie liczby płytek amyloidowych. Co ciekawe, zauważyli również, że nagłe odstawienie alkoholu zwiększyło poziom amyloidu beta, który jest kluczowym składnikiem blaszek amyloidowych, gromadzących się w przebiegu choroby Alzheimera.

Dalsza analiza wykazała, że ​​przewlekła ekspozycja na alkohol słabo reguluje metabolizm mózgu i obwodowy, a nawet umiarkowane picie powodowało podwyższenie poziomu cukru i markerów insulinooporności, co zwiększa ryzyko nie tylko choroby Alzheimera, ale także innych chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia.

Oprac. na podst.: notatka prasowa

Podobne artykuły

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także