Szczepionka przeciwko gruźlicy może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 1, zmniejszając ich zapotrzebowanie na insulinę – donosi czasopismo „Nature Partner Journal Vaccines”.
W badaniu wzięło udział 12 osób od wielu lat chorujące na cukrzycę typu 1. Podano im w odstępie czterech tygodni dwie dawki szczepionki BCG (Bacillus Calmette-Guérin). Następnie trzech pacjentów obserwowano przez 8, a dziewięciu przez 5 lat.
Poziom cukru we krwi - znany jako A1c - obserwowanych przez osiem lat spadł o ponad 10 procent w trzy lata po wstrzyknięciu i utrzymywał się przez kolejne pięć lat.
Poziom glikohemoglobiny HBA1c u uczestników obserwowanych przez 8 lat obniżył się o ponad 10 proc. (po 3 latach od podania szczepionki) i utrzymywał się przez kolejne 5 lat.
Słabą stroną opisywanego badania była, oczywiście, bardzo mała liczba biorących w nim udział diabetyków. Naukowcy (zespół dr Denise Faustman, dyrektor Laboratorium Immunobiologii w Massachusetts General Hospital) rozpoczęli już badanie fazy II, w którym skuteczność eksperymentalnej metody zweryfikowana będzie na znacznie większej grupie chorych.
Źródło: CNN