Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Warzywa są zdrowsze w połączeniu z jajkami

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 5 kwietnia 2015 09:25

Warzywa są zdrowsze w połączeniu z jajkami - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages
Nie od dziś wiadomo, że dieta bogata w syntezowane w roślinach karotenoidy zmniejsza ryzyko chorób serca i niektórych typów nowotworów. Jemy jednak za mało warzyw i na co dzień trudno to zmienić. Jest jednak łatwiejszy sposób – twierdzą naukowcy z Purdue University w stanie Indiana.
[caption id="attachment_59150" align="alignnone" width="620"]ThinkstockPhotos ThinkstockPhotos[/caption]

Nie od dziś wiadomo, że dieta bogata w syntezowane w roślinach karotenoidy zmniejsza ryzyko chorób serca i niektórych typów nowotworów. Jemy jednak za mało warzyw i na co dzień trudno to zmienić. Jest jednak łatwiejszy sposób – twierdzą naukowcy z Purdue University w stanie Indiana.

W badaniu wzięło udział 16 zdrowych mężczyzn. Karmiono ich trzema wariantami sałatki sporządzonej z pomidorów, surowej marchewki, szpinaku, sałaty i jagód goji. Wariant pierwszy nie zawierał jajek, drugi wzbogacono o 1,5 jajka (na porcję), a trzeci zawierał aż 3 jajka. Celem eksperymentu było zbadanie, jak dodanie jajka do sałatki warzywnej wpływa na wchłanianie karotenoidów (m.in. beta-karotenu, alfa-karotenu, likopenu).

Okazało się, że najwięcej karotenoidów przedostało się ze światła jelit to organizmu u osób, które otrzymały sałatkę z dodatkiem 3 jajek. Wchłanianie tych związków było u nich od 3 do 9 razy większe niż w przypadku grupy, którą nakarmiono sałatką bez jajek. Warto też pamiętać, że jajka także zawierają korzystne dla zdrowia karotenoidy.

Źródła: Time / Medical Daily

P.S. Opisany korzystny efekt nie występuje w przypadku jajek z czekolady.

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także