Nie od dziś wiadomo, że dieta bogata w syntezowane w roślinach karotenoidy zmniejsza ryzyko chorób serca i niektórych typów nowotworów. Jemy jednak za mało warzyw i na co dzień trudno to zmienić. Jest jednak łatwiejszy sposób – twierdzą naukowcy z Purdue University w stanie Indiana.
W badaniu wzięło udział 16 zdrowych mężczyzn. Karmiono ich trzema wariantami sałatki sporządzonej z pomidorów, surowej marchewki, szpinaku, sałaty i jagód goji. Wariant pierwszy nie zawierał jajek, drugi wzbogacono o 1,5 jajka (na porcję), a trzeci zawierał aż 3 jajka. Celem eksperymentu było zbadanie, jak dodanie jajka do sałatki warzywnej wpływa na wchłanianie karotenoidów (m.in. beta-karotenu, alfa-karotenu, likopenu).
Okazało się, że najwięcej karotenoidów przedostało się ze światła jelit to organizmu u osób, które otrzymały sałatkę z dodatkiem 3 jajek. Wchłanianie tych związków było u nich od 3 do 9 razy większe niż w przypadku grupy, którą nakarmiono sałatką bez jajek. Warto też pamiętać, że jajka także zawierają korzystne dla zdrowia karotenoidy.
Źródła: Time / Medical Daily
P.S. Opisany korzystny efekt nie występuje w przypadku jajek z czekolady.