Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Wegetarianie szkodzą środowisku?

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 17 grudnia 2015 14:22

Wegetarianie szkodzą środowisku? - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock/Getty Images
Zaskakujące doniesienia amerykańskich naukowców z Carnegie Mellon University w Pittsburghu – dieta wegetariańska jest – ich zdaniem – bardziej szkodliwa dla środowiska, niż jedzenie mięsa. Jak to możliwe?

Uczeni wzięli na celownik dietę rekomendowaną przez Amerykański Departament Rolnictwa (U.S. Department of Agriculture – USDA). Nie jest to dieta wegetariańska, ale jednym z jej najważniejszych punktów, jest znaczne zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Badacze przeanalizowali dietę pod kątem emisji gazów cieplarnianych, brali przy tym pod uwagę wszystkie etapy produkcji, transportu i przechowywania produktów spożywczych.

Okazało się, że do wyprodukowania i dostarczenia organizmowi ludzkiemu określonej liczby kalorii w produktach roślinnych potrzeba trzykrotnie więcej energii niż w przypadku mięsa.

– Jedzenie sałaty obciąża atmosferę ziemską trzykrotnie większą ilością dwutlenku węgla niż spożycie bekonu o równoważnej liczbie kalorii – wyjaśnia prof. Paul Fischbeck, jeden z autorów. – Wyprodukowanie i dostarczenie na stół konsumenta warzyw wymaga sporo energii. Bakłażan, seler, ogórek – wypadają tu szczególnie niekorzystnie na tle wieprzowiny czy drobiu.

Autorzy badanie nie negują prozdrowotnych walorów diety bogatej w świeże owoce i warzywa. Zwracają jednak uwagę na drugą stronę medalu – z ich obliczeń wynika bowiem, że zapewnienie (produkcja, transport, przechowywanie) produktów zalecanych w zdrowej diecie rekomendowanej przez USDA wiąże się – w porównaniu do przeciętnej, „niezdrowej” diety mieszkańca USA – ze wzrostem zużycia energii o 38 proc., wody o 10 proc. i emisji CO2 o 6 proc.

Źródła: Environment Systems and Decisions / Science World Report

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także