Badacze przeanalizowali dane o DNA ludzi z różnych rejonów świata, zebrane w bazie 1000 Genomes Project. Co znaleźli?
Prawdopodobne dowody na to, że na przestrzeni wielu pokoleń dieta wegetariańska zwiększa częstotliwość mutacji o nazwie rs66698963 w obrębie genu FADS2. Mutacja ta, jak wykazali, występuje u 70 proc. wegetarian z miasta Pune w Indiach i tylko u 20 proc. niestroniących raczej od mięsa Amerykanów z Kansas.
Geny, których dotyczy mutacja, wpływają na syntezę długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, przede wszystkim kwasu arachidonowego. Zdaniem autorów badania, mutacje, którym sprzyja dieta bezmięsna mogą sprzyjać niedoborowi kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zwiększając w efekcie zagrożenie wieloma schorzeniami mającymi w tle procesy zapalne, w tym np. chorobami serca czy rakiem jelita grubego.
Źródło: Molecular Biology and Evolution