Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Węglowodany, które pomagają schudnąć

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 25 sierpnia 2016 13:18

Węglowodany, które pomagają schudnąć - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock/Getty Images
Wiele popularnych diet – nie tylko odchudzających – zaleca ograniczenie spożycia węglowodanów do minimum. Czy to dobry pomysł?

– Drastyczne ograniczenie podaży węglowodanów w krótkiej perspektywie ułatwia zrzucenie nadmiarowych kilogramów, jednak uzyskany efekt jest nietrwały – tłumaczy Rebecca McManamon z British Dietetic Association. – Węglowodany stanowiły istotną część naszej diety od zarania dziejów. Szczególnie cennym związkiem z tej grupy jest tzw. skrobia oporna – dodaje specjalistka.

Jej bogatym źródłem są rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, a nawet ryż i ziemniaki oraz niedojrzałe banany. Nazwa „skrobia oporna” odzwierciedla jej oporność na enzymy trawienne. Fizjologiczne działanie skrobi opornej, zaliczanej do składników błonnika nierozpuszczalnego, jest podobne jak jego rozpuszczalnych form: zwiększenie masy kału, obniżenie pH w jelicie grubym, stabilizacja poziomów glikemii.

– Proste skojarzenie „węglowodany = niezdrowe” jest więc zasadniczym błędem. Wszystko zależy od ich typu, a także, oczywiście, od zjadanych ilości. Nie brakuje mocnych dowodów naukowych na to, że węglowodany skrobiowe są dla naszego zdrowia korzystne – podkreśla R. McManamon.

Co ciekawe, w niektórych ugotowanych potrawach – takich jak makaron, ziemniaki i ryż – zawartość skrobi opornej wzrasta, gdy pozwoli się im ostygnąć. Innym mało znanym faktem jest to, że spożywanie potraw bogatych w ten rodzaj skrobi zwiększa stężenie serotoniny (potocznie zaliczanej do tzw. hormonów szczęścia) w mózgu.

Źródło: The Independent

Podobne artykuły

iStock-1160967938
8 listopada 2024
iStock-1236202682

Co jeść w upały?

10 lipca 2024
diety

Talerz Polaka

30 kwietnia 2024
iStock-1583095926
29 marca 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także