Szwedzcy naukowcy przeanalizowali sposób odżywiania się 27 tysięcy mieszkańców Malmö na przestrzeni 15 lat. Wyniki badania rzucają nowe światło na rolę tłuszczów w powstawaniu cukrzycy typu 2.
W czasie 15 lat obserwacji cukrzyca rozwinęła się u 2860 osób (tj. u nieco więcej niż co dziesiątego uczestnika). Naukowcy przyjrzeli się szczegółowo spożyciu tłuszczów nasyconych, biorąc pod uwagę to, z jakich produktów pochodziły.
Okazało się, że u osób, które spożywały najwięcej nabiału wysokotłuszczowego, ryzyko cukrzycy było niemal czterokrotnie niższe niż u tych, w których diecie było najmniej tego typu produktów. Z kolei duże spożycie mięsa (bez względu na to jak tłustego) – zwiększało zagrożenie cukrzycą typu 2.
Naukowcy nie są jednak pewni, że za różny wpływ na ryzyko cukrzycy odpowiada nieco inny skład nasyconych kwasów tłuszczowych w nabiale i w mięsie, nie wykluczyli bowiem możliwego wpływu innych składników nabiału (np. wapnia i witaminy D).
Źródło: Lund University