Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

Wysokotłuszczowy nabiał zapobiega cukrzycy?

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 10 kwietnia 2015 02:07

Wysokotłuszczowy nabiał zapobiega cukrzycy? - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages
Szwedzcy naukowcy przeanalizowali sposób odżywiania się 27 tysięcy mieszkańców Malmö na przestrzeni 15 lat. Wyniki badania rzucają nowe światło na rolę tłuszczów w powstawaniu cukrzycy typu 2.
[caption id="attachment_59354" align="alignnone" width="620"]Thinkstock / Getty Images Thinkstock / Getty Images[/caption]

Szwedzcy naukowcy przeanalizowali sposób odżywiania się 27 tysięcy mieszkańców Malmö na przestrzeni 15 lat. Wyniki badania rzucają nowe światło na rolę tłuszczów w powstawaniu cukrzycy typu 2.

W czasie 15 lat obserwacji cukrzyca rozwinęła się u 2860 osób (tj. u nieco więcej niż co dziesiątego uczestnika). Naukowcy przyjrzeli się szczegółowo spożyciu tłuszczów nasyconych, biorąc pod uwagę to, z jakich produktów pochodziły.

Okazało się, że u osób, które spożywały najwięcej nabiału wysokotłuszczowego, ryzyko cukrzycy było niemal czterokrotnie niższe niż u tych, w których diecie było najmniej tego typu produktów. Z kolei duże spożycie mięsa (bez względu na to jak tłustego) – zwiększało zagrożenie cukrzycą typu 2.

Naukowcy nie są jednak pewni, że za różny wpływ na ryzyko cukrzycy odpowiada nieco inny skład nasyconych kwasów tłuszczowych w nabiale i w mięsie, nie wykluczyli bowiem możliwego wpływu innych składników nabiału (np. wapnia i witaminy D).

Źródło: Lund University

 

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także