Czy to znaczy, że nasze dotychczasowe przekonania były niesłuszne? Otóż, diabeł tkwi w szczegółach: warzywa gotowanie nie chronią przed chorobami układu krążenia, a surowe już tak. Niestety wszelkie korzyści wynikające z „zielonej diety” znikają , kiedy weźmie się pod uwagę czynniki związane ze stylem życia, takie jak aktywność fizyczna, poziom wykształcenia, palenie tytoniu, picie alkoholu, spożywanie owoców, czerwonego i przetworzonego mięsa oraz stosowanie suplementów mineralnych i witaminowych. Victoria Taylor, dietetyk w British Heart Foundation, podkreśliła, że takie dane nie oznaczają, że z czystym sumieniem możemy wykreślić warzywa z jadłospisu, jeśli ich nie lubimy. „Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, może pomóc w zmniejszeniu masy ciała i poprawić poziomy czynników ryzyka, o których wiadomo, że powodują choroby serca.”– zapewnia profesor Naveed Sattar z Uniwersytetu Glasgow w Szkocji.
To, na co zwracają uwagę naukowcy przy okazji wyników tego badania, to potrzeba zmiany myślenia o diecie jako takiej. Dodanie pojedynczych zdrowych składników nie przyniesie efektu w postaci poprawy stanu zdrowia. Trzeba nauczyć się budować od podstaw zdrowe wzorce żywieniowe. Wskazują na to dane z brytyjskiego Biobanku, badania, w którym udział wzięło prawie pół miliona dorosłych Brytyjczyków, zaprojektowanego w celu zbadania, w jaki sposób genetyka i środowisko przyczyniają się do wielu powszechnych chorób. Warto dodać, że przeciętnie mieszkańcy Wielkiej Brytanii jedzą średnio dziennie ok. 71 gramów, czyli jedną trzecią filiżanki, w tym niewielką ilość warzyw w postaci surowej. Wytyczne żywieniowe wymagają pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, przy czym każda porcja to około 80 gramów (1 filiżanka), co daje łącznie 5 filiżanek dziennie. Z kolei w USA wytyczne dietetyczne są bardziej szczegółowe: dorosłym zaleca się spożywanie co najmniej 1,5 do 2 filiżanek owoców i 2 do 3 filiżanek warzyw każdego dnia. Przekładając kubki na łyżki stołowe, zdrowe spożycie warzyw obejmuje do 48 łyżek warzyw każdego dnia.
Przed tłustym czwartkiem warto zadać sobie retoryczne pytanie- ile jeden pączek zawiera w sobie łyżek warzyw.
Źródło: CNN