- Apelujemy o podjęcie działań, które umożliwią przedsiębiorcom podjęcie racjonalnych decyzji, co do prowadzonych przez siebie działalności z zachowaniem bezpieczeństwa prawnego jednostki - apeluje Konfederacja Lewiatan.
Konfederacja Lewiatan wysłała do Ministra Zdrowia apel, w którym prosi o wskazanie terminu, kiedy zostanie opracowane rozporządzenie stanowiące akt wykonawczy do art. 52c ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dodany na mocy ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Na mocy nowelizacji od 1 września 2015 r. w placówkach systemu oświaty będzie możliwa wyłącznie sprzedaż tych produktów, które mieszczą się w zakresie grup środków spożywczych określonych w rozporządzeniu. A zatem, aby przepis ustawy mógł funkcjonować konieczne jest opublikowanie ww. rozporządzenia.
Stając w obronie przedsiębiorców Konfederacja Lewiatan zwraca uwagę, że zasada pewności prawa, szczególnie w kontekście zasady lojalności państwa wobec adresata norm prawnych, obliguje organy państwa do takiego działania, aby obywatele mogli w rozsądnym czasie przygotować się do dokonywanych zmian. Przyjmowane przez ustawodawcę nowe unormowania nie mogą zaskakiwać ich adresatów, którzy powinni mieć czas na dostosowanie się do zmienionych regulacji i spokojne podjęcie decyzji co do dalszego postępowania. Obecnie przedsiębiorcy powinni zawierać umowy z kontrahentami i nabywać towary, które 2 września będą już podawane (również w stołówkach szkolnych) dzieciom. Brak informacji o ostatecznym kształcie rozporządzenia oraz brak informacji o terminie jego publikacji powoduje niepewność przedsiębiorców, którzy nie są w stanie przygotować się do nowego roku szkolnego.
- Apelujemy o podjęcie działań, które umożliwią przedsiębiorcom podjęcie racjonalnych decyzji, co do prowadzonych przez siebie działalności z zachowaniem bezpieczeństwa prawnego jednostki. Obawiamy się bowiem, że 1 września nie będą znane rozwiązania proponowane przez Ministerstwo Zdrowia i wejdą one z dnia na dzień, powodując chaos w funkcjonowaniu zarówno stołówek szkolnych, jak i sklepików. - dodaje dr Dobrawa Biadun, ekspertka ds. ochrony zdrowia Konfederacji Lewiatan.
Przypomnijmy: W związku z narastającą plagą otyłości u dzieci i młodzieży Instytut Żywności i Żywienia opracował listę produktów spożywczych i napojów, które powinny być dostępne w sklepikach szkolnych. Eksperci IŻŻ wskazali też cztery grupy produktów, które nie powinny być tam sprzedawane. O jakie produkty chodzi?
- Sklepiki szkolne odgrywają ważną rolę w żywieniu dzieci i młodzieży, zwłaszcza obecnie, w obliczu narastania epidemii otyłości. Dlatego działalność sklepików szkolnych powinna być jak najszybciej uporządkowana i uregulowana, tak aby sprzyjały one zdrowiu. Wiele krajów szuka rozwiązań, które zagwarantują, że w sklepikach szkolnych sprzedawane będą tylko te produkty spożywcze, które nie zwiększają ryzyka powstania otyłości i innych przewlekłych chorób niezakaźnych. Również w Polsce konieczne jest rozwiązanie tego problemu, najlepiej poprzez wypracowanie wspólnego stanowiska przedstawicieli nauki, przemysłu i polityki. Jednym z możliwych rozwiązań jest opracowanie listy produktów, które mogą być sprzedawane w sklepikach szkolnych. Wybór tych produktów musi się jednak odbywać w oparciu o jasne kryteria, takie jak: normy żywienia człowieka, oficjalne zalecenia żywieniowe, czy tworzone obecnie przez naukowców systemy profili żywieniowych. Taki model działania został wypracowany m.in. w Danii i Szwecji – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Co powinno być sprzedawane w sklepikach szkolnych:
1. Kanapki – do ich przygotowania zalecane jest użycie:
– pieczywa razowego / pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego;
– wędlin, np. szynki, polędwice – drobiowe, wołowe, wieprzowe
(kryterium ≤ 10 g tłuszczu/100 g), ryb, jaj, serów;
– wszystkie kanapki powinny zawierać dodatek świeżych warzyw.
2. Mleko, napoje mleczne, jogurty, kefiry, maślanki.
3. Produkty mleczne typu serki i desery mleczne
(kryterium ≤ 13,5 g cukrów/100 g).
4. Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe, bez dodatku cukrów oraz o obniżonej lub o niskiej zawartości soli/sodu, w tym:
– płatki śniadaniowe, musli;
– chrupki jedno- i wielozbożowe;
– pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, maca.
5. Świeże owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia.
Zaleca się, aby owoce i warzywa w całości lub pokrojone były podzielone na porcje.
6. Suszone owoce i warzywa, orzechy, nasiona i migdały, bez dodatku cukrów oraz bez dodatku soli i tłuszczu.
7. Soki warzywne, owocowo-warzywne, owocowe.
8. Nektary warzywne, owocowo-warzywne, owocowe.
9. Przeciery oraz musy owocowe, warzywne i owocowo-warzywne z przecierów i soków, bez dodatku cukrów.
10. Naturalna woda mineralna, woda źródlana, woda stołowa.
Lista produktów zakazanych:
1. Napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów.
2. Napoje energetyzujące i izotoniczne.
3. Słodycze.
4. Słone przekąski: chipsy ziemniaczane, smakowe, snacki, słone paluszki itp.
Źródło: Konfederacja Lewiatan/medexpress.pl