Promocja zdrowia i profilaktyka zdrowotna w miejscu pracy to skuteczna strategia wspierania rozwoju każdej firmy - uważa BCC.
Zdaniem BCC profilaktyka może przynieść wymierne oszczędności dla budżetu, gospodarki i pracodawców.
"Zdrowie pracowników to znaczący kapitał każdej firmy. Ma również wymiar ekonomiczny i społeczny. Jego poprawa wydłuża ich aktywność zawodową i przynosi wymierne korzyści" - pisze BCC.
Zalety dla pracodawcy:
- poprawa wewnętrznych relacji społecznych wśród pracowników oraz relacji podwładny – przełożony
- pozyskanie kompetentnych pracowników i adekwatnego ich wynagradzania
- zmniejszenie kosztów absencji chorobowej oraz kosztów wypadków przy pracy i ograniczenie ryzyka zawodowego
- zmniejszone koszty związane z fluktuacją kadr
- budowanie publicznego wizerunku firmy zgodnie z filozofią społecznej odpowiedzialności biznesu
- racjonalizacja ponoszonych kosztów na: ochronę zdrowia, bhp, szkolenia i świadczenia socjalne
Firma promująca postawy prozdrowotne swoich pracowników i dbająca o poprawę warunków pracy może im oferować wiele korzystnych świadczeń pozapłacowych związanych z ochroną zdrowia (prywatna opieka medyczna, dodatkowe ubezpieczenia, karty kulturalno-sportowe, szczepienia ochronne). Dalsze zwiększenie zaangażowania pracodawców w działania prozdrowotne na rzecz pracowników wymaga obniżenia kosztów z tym związanych i wprowadzenia odpowiednich ulg podatkowych.
Korzyści dla pracowników:
- wydłużenie okresu zawodowej aktywności osób starszych
- otwarcie na innowacje i zdobywanie dodatkowych kwalifikacji
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych w tym zawodowych
- zwiększenie postaw prozdrowotnych promujących zdrowy styl życia
- wzrost odpowiedzialności za własne zdrowie
- konsekwentne przestrzeganie zalecanych kontrolnych badań lekarskich
Stan zdrowia zatrudnionych jest istotnym i wymiernym wskaźnikiem zdrowia publicznego, sprawności i jakości całego systemu ochrony zdrowia. Państwo konsekwentnie podejmuje działania wspierające obywateli w dbaniu o stan zdrowia, co potwierdzają ostatnio wprowadzone zmiany w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz trwające prace legislacyjne nad ustawą o zdrowiu publicznym i Narodowym Planem Zdrowia na lata 2016 – 2020. Ustawa zawiera wiele regulacji dotyczących ochrony i promowania zdrowia w miejscu pracy.
Źródło: BCC