Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) pobrało do badań 36 próbek z partii około 1100 kartonów mrożonej wołowiny o łącznej wadze 29 ton, sprowadzonej z Brazylii drogą morską. Okazało się, że kilka próbek opakowania dały wynik pozytywny. Pobrano również 12 próbek z partii ok. 300 kartonów mrożonej skóry wieprzowej o wadze ok. 7 ton, sprowadzonej z Polski. Tu jedna próbka dała wynik pozytywny na COVID-19. Rząd przekazał, że CFS nakazał importerom pozbyć się skóry wołowej i wieprzowej z tych samych partii. W Hongkongu import mrożonej żywności jest monitorowany pod kątem COVID-19 od połowy 2020 roku.
Eksperci twierdzą, że COVID-19 jest przenoszony głównie drogą kropelkową i nie może się rozmnażać w żywności. Jest więc mało prawdopodobne, aby mógł zostać przeniesiony na ludzi poprzez spożycie żywności. Niemniej zaleca się, aby ludzie obchodzili się z surową żywnością ostrożnie, przestrzegali zasad higieny i dokładnie gotowali jedzenie.
Dzięki wzmożonym inspekcjom importu żywności Hongkong ponownie podąża śladami Chin kontynentalnych w zakresie polityki COVID-19. W przeciwieństwie do innych krajów, Chiny wymieniają opakowania mrożonej żywności ze względu na ryzyko rozprzestrzeniania się COVID-19.
Chiny ogłosiły szereg przypadków wykrycia wirusa na opakowaniach mrożonej żywności, co przełożyło się na wycofanie wadliwego towaru. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że ani żywność, ani opakowania nie są potwierdzonymi drogami transmisji wirusa.
Źródło: Reuters