GUS opublikował opracowanie "Struktura wynagrodzeń według zawodów". Badanie realizowane jest co dwa lata. Jak informuje GUS w październiku 2014 r. technicy i inny średni personel (do tej grupy zaliczają się dietetycy i żywieniowcy) przeciętnie osiągnęli wynagrodzenie o o 0,9% wyższe od średniego.
Grupa pod nazwą "technicy i inny średni personel", to bardzo liczna zbiorowość pracowników o różnych specjalnościach. W tej „wielkiej” grupie relatywnie dobrze wynagradzani byli pracownicy „średnich” grup zawodowych, takich jak: pracownicy transportu morskiego, żeglugi śródlądowej i lotnictwa (10530,71 zł), mistrzowie produkcji w górnictwie, przemyśle przetwórczym i budownictwie (5265,04 zł), technicy nauk biologicznych, rolniczych i technologii żywności (5193,65 zł), natomiast niskie wynagrodzenie uzyskały grupy zawodowe ⎯ dietetycy i żywieniowcy (2704,65 zł), technicy medyczni i farmaceutyczni (3031,88 zł brutto), inny średni personel do spraw zdrowia (3107,88 zł). Dietetycy i żywieniowcy zatrudnieni w sektorze publicznym osiągnęli średnie wynagrodzenie 2704,65 zł, zaś w sektorze prywatnym 2673,67 zł.
Źródło: GUS