Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Inspektorzy GIS na tropie: warzywa i owoce pod lupą

MedExpress Team

medexpress.pl

Opublikowano 3 października 2024 11:25

Inspektorzy GIS na tropie: warzywa i owoce pod lupą - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock/Getty Images
Od połowy maja do końca sierpnia 2024 roku Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła „śledztwo” w hurtowniach owoców i warzyw. Celem operacji było wykrycie nieprawidłowości związanych z jakością i bezpieczeństwem sprzedawanych produktów, głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu. Co się okazało?

  • 1513 kontroli sanitarnych w hurtowniach owoców i warzyw
  • 567 próbek pobranych do badań laboratoryjnych, głównie pod kątem pestycydów i szkodliwych metali
  • 1,4% próbek warzyw i owoców zdyskwalifikowano z powodu przekroczenia norm

Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej

W okresie od 16 maja do 31 sierpnia 2024 roku, w szczycie obrotu świeżymi owocami i warzywami, Państwowa Inspekcja Sanitarna we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podjęła działania kontrolne, mające na celu zapewnienie konsumentom bezpiecznych produktów.

Czego dotyczyły kontrole?
Inspektorzy skupili się na identyfikowalności, oznakowaniu produktów i dokumentacji towarzyszącej, a także pobierali próbki do badań laboratoryjnych pod kątem pozostałości pestycydów oraz szkodliwych substancji. Skontrolowano 1492 punkty hurtowe, w tym 974 hurtownie i magazyny.

Wyniki były zróżnicowane – w 137 obiektach stwierdzono naruszenia przepisów, a 10 z nich dotyczyło błędnego lub brakującego oznaczenia kraju pochodzenia produktów sprzedawanych luzem. Co więcej, zdarzały się przypadki braku dokumentacji identyfikującej dostawców oraz nieprawidłowych warunków higienicznych w magazynach.

Wykryte nieprawidłowości:

  • brak bieżącej czystości i porządku,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
  • nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
  • brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
  • prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej.

Źródło: GIS

Podobne artykuły

729x308 (3)
27 września 2024
panstwowa-inspekcja-sanitarna-pis-gis-logotyo-logo

Duże zmiany w GIS

28 sierpnia 2024
dr n. med. Paweł Grzesiowski
17 czerwca 2024
ThinkstockPhotos-AA012833
6 czerwca 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także