- Według corocznego raportu ONZ 820 milionów osób głoduje na całym świecie.
- Najwyższym poziom niedożywienia wciąż utrzymuje się w Afryce i wynosi 20 %.
- Otyłość niepokojąco postępuje wśród dzieci we wszystkich regionach świata.
- W zeszłym roku 40 milionów dzieci poniżej 5 roku życia miało nadwagę.
Najnowszy raportu ONZ: The State of Food Security and Nutrition in The World podtrzymuje, że wciąż Afryka jest regionem o najwyższym poziomie niedożywienia, utrzymującym się na poziomie prawie 20 %. Sytuacja nie wygląda lepiej w Azji, gdzie od 2010 roku, poziom niedożywienia wzrósł do 12 %. Wedle tych danych spełnienie założenia Zero Głodu do 2030 roku wydaje się praktycznie niemożliwe.
Prawie 2 miliardy ludzi regularnie cierpi z powodu braku dostępu do pożywienia, w tym aż 8 % populacji w Europie i Ameryce Północnej.
Najczęściej problem braku żywności zauważalny jest w krajach o średnich dochodach, czyli tam gdzie gospodarka wyraźnie spowolniła. Każdy wstrząs gospodarczy osłabia sytuacje żywnościową. Dodatkowo problematykę wzmagają nierówności dochodowe.
Dzieci w grupie ryzyka niedożywienia i otyłości
Najbardziej zagrożoną grupą są dzieci. Z powodu niedożywienia, w 2015 roku 1 na 7 noworodków (prawie 20,5 miliona dzieci na całym świecie) cierpiał z powodu niskiej masy urodzeniowej.
Otyłość niepokojąco postępuje wśród dzieci i dorosłych we wszystkich regionach świata. Szczególnie zauważalna jest u dzieci w wieku szkolnym. Problem występuje w krajach o wysokich dochodach, gdzie zdecydowana większość dzieci w wieku szkolnym spożywa fast foody zamiast warzyw i owoców, a dodatkowo nie jest aktywna fizycznie.
W grupie wiekowej poniżej 5 roku życia, według zeszłorocznych szacunków już 40 milionów dzieci miało nadwagę. Porównując dane do lat poprzednich w 2016 roku liczba otyłych dzieci w wieku od 5 do 9 lat wynosiła 131 milionów, nastolatków - 207 milionów, a osób dorosłych zmagających się z nadwagą - 2 miliardy.
Raport: TU
Źródło: UNICEF