Przedmiotem konkursu jest wybór instytutu badawczego lub uczelni wyższej jako realizatora zadania z zakresu zdrowia publicznego polegającego na przeprowadzeniu w 2017 r. oraz w 2018 r. badania dotyczącego opracowania i wprowadzenia systemu przyjaznego etykietowania żywności prostym przekazem dotyczącym zawartości poszczególnych składników odżywczych.
Zadanie powinno być realizowane z uwzględnieniem aktualnej wiedzy naukowej, aktów prawa znajdujących zastosowanie w przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności, a także wypracowanych dotychczas rozwiązaniach zagranicznych. Jego realizacja podlegać będzie ocenie pod kątem efektywności i skuteczności w osiąganiu zaplanowanych rezultatów.
Wyniki przeprowadzonych badań pozwolą na uzyskanie informacji na temat znaczenia i wpływu etykietowania żywności na zachowania żywieniowe konsumentów.
Badanie powinno zostać zaplanowane tak, aby jego wyniki mogły posłużyć do opracowania wytycznych dla producentów żywności w zakresie etykietowania produktów spożywczych oraz programów promocji zdrowia ukierunkowanych na poprawę zachowań żywieniowych konsumentów.
Oferentami mogą być instytuty badawcze lub uczelnie wyższe spełniające kryteria wyboru wskazane w ogłoszeniu o konkursie ofert.
Na realizację zadania w ramach ogłaszanego konkursu przeznaczono w dotację celową w kwocie 500 000 zł (słownie: trzysta tysięcy złotych), w tym: 450 000 zł w 2017 r. i 50 000 zł w 2018 r. Oferent wskaże o jaką kwotę dotacji celowej się ubiega, przy czym maksymalna kwota finansowania zadania ze środków dotacji nie może przekroczyć 500 000 zł.
Zadanie będzie musiało być zrealizowane nie później niż od dnia 1 września 2017 r. do dnia 31 grudnia 2018 r.
Źródło: MZ