Dlaczego Polacy nie badają sobie cholesterolu? Czy warto jeść margaryny, których producenci informują, że obniża poziom cholesterolu? O tym m.in. z prof. Elżbietą Pac-Kożuchowską, kierownik Kliniki Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, rozmawia Alicja Dusza.
Tylko 40 procent Polaków zna swój poziom cholesterolu. Dlaczego nie robimy takich ważnych badań?
Wydaje mi się, że wynika to ze zbyt małej świadomości społeczeństwa. Poza tym przy miażdżycy asymptomatycznej nie ma objawów, dlatego nie robimy badań. Robimy je dopiero wtedy, gdy zauważamy jakieś niepokojące objawy. Uważam, że już w okresie dziecięcym powinniśmy zwrócić uwagę na profilaktykę, aby później być zdrowym.
Jak często powinniśmy badać poziom cholesterolu?
W zależności od tego, czy ktoś już ma diagnozowany wysoki poziom cholesterolu, taka osoba powinna wykonywać badania częściej, żeby kontrolować poziom cholesterolu. Niemniej uważam, że każdy powinien znać poziom swojego cholesterolu.
A kiedy mówimy, że ktoś ma właściwy poziom cholesterolu, bo myślę, że nie każdy zna normę.
W tej chwili normy się obniżyły. Uważamy, że powinno być ok. 170 mg/dl. Te normy się zmieniają i są w tej chwili o wiele niższe niż kiedyś. Ważny jest całkowity cholesterol, ale ważne też są jego poszczególne frakcje. Wiemy, że jest ten zły cholesterol LDL odpowiedzialny za zmiany miażdżycowe i HDL, który jest frakcją ochronną. Dobrze jest, jeśli mamy niskie stężenie tego złego, a wyższe dobrego cholesterolu.
Jak walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu?
W okresie dziecięcym tylko dietą. Chyba że mamy udowodnioną hipercholesterolemię wrodzoną, wtedy możemy stosować leki, ale dopiero powyżej 10.-12. roku życia.
Jaka powinna być dieta u osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu? Dużo warzyw?
Przy diecie należy głównie zwracać uwagę na odpowiednie tłuszcze. Powinny przeważać wielonienasycone, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Musimy dbać o to, żeby było w niej jak najmniej tłuszczów zwierzęcych oraz bardzo niebezpiecznych tłuszczów trans. Te są głównie w żywności przetworzonej, w jedzeniu typu fast food.
Reklamy zachęcają nas do kupowania margaryn, które obniżają cholesterol. Czy one w ogóle działają?
Podstawą w walce z cholesterolem jest spożywanie odpowiedniej zawartości tłuszczy. Muszą to być margaryny miękkie, bo te twarde zwierają tłuszcze trans, które są bardzo niebezpieczne, bo zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy.