Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

Prawie połowa Polaków nie bada cholesterolu

MedExpress Team

Alicja Dusza

Opublikowano 2 czerwca 2014 07:00

Prawie połowa Polaków nie bada cholesterolu - Obrazek nagłówka
Dlaczego Polacy nie badają sobie cholesterolu? Czy warto jeść margaryny, których producenci informują, że obniża poziom cholesterolu? O tym m.in. z prof. Elżbietą Pac-Kożuchowską, kierownik Kliniki Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, rozmawia Alicja Dusza.

Pac-Kożuchowska

Dlaczego Polacy nie badają sobie cholesterolu? Czy warto jeść margaryny, których producenci informują, że obniża poziom cholesterolu? O tym m.in. z prof. Elżbietą Pac-Kożuchowską, kierownik  Kliniki Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, rozmawia Alicja Dusza.

Tylko 40 procent Polaków zna swój poziom cholesterolu. Dlaczego nie robimy takich ważnych badań?

Wydaje mi się, że wynika to ze zbyt małej świadomości społeczeństwa. Poza tym przy miażdżycy asymptomatycznej nie ma objawów, dlatego nie robimy badań. Robimy je dopiero wtedy, gdy zauważamy jakieś niepokojące objawy. Uważam, że już w okresie dziecięcym powinniśmy zwrócić uwagę na profilaktykę, aby później być zdrowym.

Jak często powinniśmy badać poziom cholesterolu?

W zależności od tego, czy ktoś już ma diagnozowany wysoki poziom cholesterolu, taka osoba powinna wykonywać badania częściej, żeby kontrolować poziom cholesterolu. Niemniej uważam, że każdy powinien znać poziom swojego cholesterolu.

A kiedy mówimy, że ktoś ma właściwy poziom cholesterolu, bo myślę, że nie każdy zna normę.

W tej chwili normy się obniżyły. Uważamy, że powinno być ok. 170 mg/dl. Te normy się zmieniają i są w tej chwili o wiele niższe niż kiedyś. Ważny jest całkowity cholesterol, ale ważne też są jego poszczególne frakcje. Wiemy, że jest ten zły cholesterol LDL odpowiedzialny za zmiany miażdżycowe i HDL, który jest frakcją ochronną. Dobrze jest, jeśli mamy niskie stężenie tego złego, a wyższe dobrego cholesterolu.

Jak walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu?

W okresie dziecięcym tylko dietą. Chyba że mamy udowodnioną hipercholesterolemię wrodzoną, wtedy możemy stosować leki, ale dopiero powyżej 10.-12. roku życia.

Jaka powinna być dieta u osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu? Dużo warzyw?

Przy diecie należy głównie zwracać uwagę na odpowiednie tłuszcze. Powinny przeważać wielonienasycone, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Musimy dbać o to, żeby było w niej jak najmniej tłuszczów zwierzęcych oraz bardzo niebezpiecznych tłuszczów trans. Te są głównie w żywności przetworzonej, w jedzeniu typu fast food.

Reklamy zachęcają nas do kupowania margaryn, które obniżają cholesterol. Czy one w ogóle działają?

Podstawą w walce z cholesterolem jest spożywanie odpowiedniej zawartości tłuszczy. Muszą to być margaryny miękkie, bo te twarde zwierają tłuszcze trans, które są bardzo niebezpieczne, bo zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy.

Podobne artykuły

Zrzut ekranu 2024-06-21 o 10.00.20
28 czerwca 2024
logo_NIL_kolor-2023
28 czerwca 2024
Monosnap (3) Podcast_ Rzadko się o tym mówi - rozm
28 czerwca 2024
ThinkstockPhotos-518878059
28 czerwca 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także

iStock-1246922598
26 czerwca 2024
Zrzut-ekranu-2022-11-24-o-122823

Dwa nowe świadczenia w AOS

19 kwietnia 2024
logo-AOTMiT-1500x1500-piks-biale-tlo-ME

AOTMiT ma nowego prezesa

28 marca 2024