Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Alergie pokarmowe. Jak sprawdzić skład żywności?

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 26 sierpnia 2024 10:07

Alergie pokarmowe. Jak sprawdzić skład żywności? - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock
Alergia pokarmowa to sytuacja, w której układ odpornościowy organizmu reaguje na określone środki spożywcze. Zazwyczaj reakcje alergiczne są łagodne, ale zdarzają też takie, które są poważne. Alergicy muszą unikać żywności, która je wywołuje. Co ważne – prawodawstwo europejskie, opierając się na przesłankach naukowych, zapewnia obecność informacji o alergenach na opakowaniach żywności.

Najczęściej alergie wywołują orzechy, skorupiaki i niektóre owoce. Reakcję alergiczną może wywołać nawet niewielka ilość składnika żywności, na który dana osoba jest wrażliwa. Jak podkreśla Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), objawy reakcji alergicznej mogą być łagodne (świąd lub wysypka), ale mogą przekształcić się w cięższe – w wymioty, biegunkę, świszczący oddech i (sporadycznie) w anafilaksję, czyli wstrząsy.

Nietolerancje pokarmowe występują, gdy ludzie mają trudności z trawieniem niektórych substancji (np. glutenu) i doświadczają wzdęć, skurczów żołądka i biegunki.

W związku z tym niezwykle ważne jest, aby być w stanie łatwo zidentyfikować alergeny na etykietach żywności. Dzięki sprawdzaniu składników na etykietach żywności opakowanej, które informują o alergenach, oraz informacji o żywności nieopakowanej, tych produktów można unikać.

– Wymogi dotyczące etykietowania składników w produktach spożywczych, które mogą powodować alergie, mają kluczowe znaczenie, aby osoby cierpiące na alergie mogły ich unikać. Poza udzielaniem porad do wykorzystania przy etykietowaniu naukowcy oceniają również nowe składniki, gdy są one potencjalnymi alergenami, i analizują, w jaki sposób czynniki takie jak przetwarzanie żywności mogą wpływać na ich potencjał alergizujący – mówi Antonio Fernandez Dumont, specjalista ds. bezpieczeństwa białek w EFSA.

Obecnie producenci żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej muszą oznaczać 14 alergenów. Zaliczają się do nich płatki zawierające gluten, mleko, jaja, orzechy, orzeszki ziemne, nasiona soi, ryby, skorupiaki, mięczaki, seler, łubin, sezam, gorczyca i siarczyny. W związku z tym, że nauka o alergenach wciąż ewoluuje, ta lista może zostać zaktualizowana w przyszłości.

Oprac. na podst.: EFSA

Podobne artykuły

Izabela Leszczyna ciąży
30 sierpnia 2024
Wojciech Konieczny KZDiM
Kongres Zdrowia Dzieci i Młodzieży

Edukacja zdrowotna jest potrzebna i wymaga działań międzyresortowych

30 sierpnia 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także