ThinkstockPhotos
Rzecznik praw pacjenta chce, żeby główny inspektor sanitarny przeprowadził kontrolę żywności podawanej w szpitalach.
Do rzecznika praw pacjenta wpływają sygnały dotyczące jakości posiłków podawanych w szpitalach. W związku z tym Krystyna Barbara Kozłowska wystąpiła z prośba do głównego inspektora sanitarnego o przeprowadzenie kontroli żywności w szpitalach.
"Krystyna Barbara Kozłowska proponuje, aby główny inspektor sanitarny zlecił państwowym powiatowym inspektorom sanitarnym przeprowadzenie doraźnych kontroli/inspekcji we wszystkich podmiotach leczniczych wykonujących działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne.
Rzecznik przypomina, że podmiot leczniczy jest zobowiązany zapewnić wyżywienie adekwatne do stanu zdrowia pacjenta. Obowiązek ten nakładają m.in. ustawa o działalności leczniczej oraz ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Wyżywienie powinno być dostosowane do zaleceń lekarza czy też szpitalnego dietetyka, zwłaszcza w sytuacji diety ustalanej z dnia na dzień lub chorób żywieniowozależnych jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. Ponadto powinno być dobrane do różnych grup wiekowych i środowiskowych, w szczególności biorąc po uwagę najmłodszych pacjentów, osoby starsze, pacjentów po przebytych operacjach. czy też kobiety po porodzie" - informuje w komunikacie rzecznik praw pacjenta.
Jak informuje radio RMF takie kontrolę mogą ruszyć już za kilka tygodni. GIS wspólnie i Inspekcją Handlową skontrolują 9 tys. placówek. Będą to zarówno szpitale, sanatoria, domy opieki ale również stołówki szkolne.
Źródło: RPP/RMF FM