Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie
banner

Błędy w odżywaniu, które popełniają Polacy

MedExpress Team

Alicja Dusza

Opublikowano 19 kwietnia 2016 12:52

Błędy w odżywaniu, które popełniają Polacy - Obrazek nagłówka
ThinkstockPhotos
Dlaczego Polacy ciągle nie odżywiają się prawidłowo?

W Polsce od dłuższego czasu panuje powszechna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia, czyli uprawianie sportów i zdrowe odżywianie. Choć to tylko teoria... Znamy zalecenia specjalistów, jednak Polacy tyją na potęgę. Z badania Millward Brown wynika, że 73 proc. matek nie podaje swoim dzieciom minimalnej, zalecanej porcji warzyw i owoców lub soku dziennie.

Jak zauważyła prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW większość Polaków ma świadomość zaleceń ekspertów, co do zdrowego sposobu odżywiania. -  Za wzrostem świadomości następują co prawda zmiany w nawykach żywieniowych, jednak jest to długotrwały proces, i to pomimo wielu akcji edukacyjnych podejmowanych przez różne organizacje. Zmiany trybu życia i sposobu odżywiania przychodzą nam z dużym trudem. Widać to na przykład w badaniach rynkowych dotyczących grup produktów, które zalecane są przez ekspertów jako podstawa zdrowego żywienia, czyli w konsumpcji warzyw, owoców i ich przetworów, w tym soków. Mimo przeprowadzanych od lat działań edukacyjnych spożycie tych produktów w Polsce jest wciąż zbyt niskie. Oczywiście, akcje prowadzone konsekwentnie i systematycznie, zaczynają przynosić efekty– po obserwowanym spadku spożycia tych produktów od 2002 roku, w ostatnim sezonie 2014/15 odnotowaliśmy wreszcie wzrost spożycia owoców i ich przetworów z 41,88 kg na osobę w sezonie 2013/14 do 43,50 kg/osobę w sezonie 2014/15, podobnie nastąpił także wzrost spożycia warzyw i ich przetworów z 58,74 kg na osobę w sezonie 2013/14 do 59,10 kg na osobę w sezonie 2014/15. Są to wzrosty, które cieszą, jednak wciąż daleko nam do pełnej realizacji zaleceń ekspertów w tej kwestii - powiedziała prof. Krystyna Gutkowska.

Dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywości i Żywienia powiedziała przekonuje, że ważne jest jedzenie pięciu porcji owoców lub warzyw. – Instytut Żywności i Żywienia od wielu lat angażuje się i chętnie wspiera akcje propagujące zdrowe odżywianie. Cenne są zwłaszcza inicjatywy skierowane do matek, które także szukają różnych sposobów, aby wprowadzać zdrową dietę w swoich domach. Przypomnę, że eksperci z całego świata, w tym z naszego Instytutu, nieustannie podkreślają, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem należy spożywać minimum 400 g owoców lub warzyw każdego dnia w 5 porcjach, z czego jedną (ok. 200 ml) może stanowić szklanka soku - powiedziała dr Katarzyna Stoś.

Źródło: materiały prasowe

Tematy

odżywanie

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także