Światowa Organizacja Zdrowia wymienia choroby nerek wśród przewlekłych chorób niezakaźnych, które są główną przyczyną przedwczesnych zgonów na świecie. Szacuje się, w zależności od źródła, że w Polsce problem dotyczy 4–5 milionów osób, jednak większość z chorych o tym nie wie. Przewlekła choroba nerek może się rozwijać przez 20–30 lat bez żadnych symptomów. Tylko wczesne rozpoznanie choroby pozwala na wdrożenie odpowiednich procedur farmakologicznych i dietetycznych, które znacznie spowalniają jej postęp. W celu kontroli stanu nerek każdy zdrowy dorosły powinien wykonać co dwa lata badanie ogólne moczu i oznaczyć poziom kreatyniny we krwi.
„Dieta w chorobach nerek przed dializą” autorstwa dr Barbary Pyszczuk to kompleksowy przewodnik i poradnik, który pozwoli ułożyć plan żywieniowy dopasowany do stopnia zdiagnozowanej choroby w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych.
Publikacja przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, wpływających na funkcjonowanie nerek. Podręcznik dr Pyszczuk zawiera wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków. W książce można także znaleźć szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz stylu życia, które ułatwią przestrzeganie diety przyjaznej dla nerek.
Książka „Dieta w chorobach nerek przed dializą” stanowi cenne źródło wiedzy, głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek (PChN) w okresie leczenia zachowawczego, a także dla osób z ich otoczenia - rodziny, opiekunów. Podręcznik będzie także pomocny dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.
Książkę można kupić m.in. tutaj: https://bit.ly/32I98TT