W związku z zalaniami i podtopieniami GIS wydał komunikat, w którym ostrzega przed zagrożeniami, jakie mogą z tego wynikać i przypomina o środkach ostrożności.
GIS ostrzega, żeby nie jeść produktów, które:
• zostały zalane lub zawilgocone a nie są hermetycznie opakowane, jeśli nawet nie wykazują oznak zepsucia;
• mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję;
• mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły;
• są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy lub chemiczny zapach;
• są w opakowaniach pozbawionych etykiet, i nie jest znany ich skład i termin przydatności do spożycia (mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.);
• znajdowały się w miejscach brudnych - w chlewach, oborach, kurnikach itp. lub były narażone na zanieczyszczenia fekalne;
• są w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy);
• zwróć szczególną uwagę na środki spożywcze podawane dzieciom i osobom starszym.
Przypomina też o chorobach zakaźnych przenoszonych przez komary. Obecnie nie ma w Polsce ryzyka zakażenia się żadną groźną chorobą zakaźną. Pomimo braku zagrożenia wystąpienia choroby zakaźnej przenoszonej przez komary w Polsce, duże skupiska tych owadów mogą stanowić uciążliwość dla ludzi oraz zwierząt z terenów zalewowych. Dlatego też zaleca się następujące metody ochrony przed komarami:
1. unikanie przebywania na zewnątrz pomieszczeń w porach największej aktywności komarów (poranek i wieczór),
2. stosowanie ubrań z długimi rękawami i nogawkami,
3. stosowanie mechanicznych barier w oknach i drzwiach (siatki na owady lub moskitiery), które będą uniemożliwiać przedostawanie się owadów do domów przez otwarte okna i drzwi,
4. stosowanie dostępnych w sklepach preparatów odstraszających komary. Środki te dostępne są w różnych postaciach:
Woda wodociągowa i studzienna w trakcie powodzi może być zanieczyszczona mikrobiologicznie i chemicznie - może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Do spożycia można używać tylko wody z beczkowozów lub wody butelkowanej. Jeśli nie ma takiej możliwości, dopuszcza się spożywanie wody po dwukrotnym przegotowaniu.
Należy pamiętać o:
• nieużywaniu wody ze studni przydomowych i wszelkich powierzchniowych zbiorników wodnych do spożycia i innych celów gospodarstwa domowego do czasu uzyskania dwukrotnych pozytywnych wyników badań mikrobiologicznych wykonanych przez stacje sanitarno-epidemiologiczne;
• spożywanie i używanie wody tylko z pewnych źródeł (do czasu podania komunikatu przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o przydatności wody do spożycia z sieci wodociągowej lub dwukrotnym pomyślnym przebadaniu wody studziennej);
• odkażaniu domów i studni przydomowych (po ustąpieniu wód powodziowych).
Źródło: gis.gov.pl
Czytaj także: Czy rak prostaty to choroba weneryczna?