Komunikaty o tym, że kwasy omega-3 są bardzo ważne dla zdrowia słyszymy zewsząd. Są też one bardzo istotne w kontekście zdrowego starzenia się. Jaka jest ich rola w tym procesie?
Kwasy omega-3 są bardzo ważne, w procesie zdrowego starzenia się, ponieważ biorą między innymi udział w pracy naszego mózgu, odpowiadają za funkcjonowanie neuronów, a także za utrzymywanie funkcji poznawczych, czyli wpływają na przykład na pamięć naszych seniorów. A wiemy przecież, że w procesie starzenia funkcje poznawcze mogą być zaburzone. Ostatnie badania wykazują też, że mogą one pełnić rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych przebiegających z demencją, takich jak choroba Alzheimera.
Inną rolą, jaką pełnią kwasy tłuszczowe omega-3, jest utrzymanie dobrego stanu naszego układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 działają na obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu trójglicerydów i działają przeciwzapalnie w naszych naczyniach krwionośnych. Mają też działanie przeciwzakrzepowe. Wszystko składa się to na to, że możemy dłużej utrzymać zdrowie naszego układu krążenia.
W okresie starzenia może również dochodzić np. do chorób degeneracyjnych oczu, a wiemy, że kwasy omega-3 mają udowodnione działanie na utrzymanie prawidłowego widzenia przez całe nasze życie. Badania wykazują, że mogą one mieć też znaczenie w obniżaniu ryzyka choroby degeneracyjnej plamki żółtej i zespołu suchego oka, które też występuje u osób w starszym wieku.
Jeśli już decydujemy się na suplementację kwasów omega-3, to widzimy cały ogrom reklam i całą paletę produktów. Czym należy się kierować przy wyborach konsumenckich?
Bardzo ważne jest, aby sprawdzić datę ważności produktu. Spożycie suplementu diety w dacie ważności gwarantuje nam, że będzie on miał odpowiednią jakość i działanie, którego oczekujemy.
Drugą bardzo ważną kwestią w przypadku wybierania preparatów z kwasami omega-3 jest zwrócenie uwagi na to, jaka jest dawka w dziennej porcji suplementu diety. Warto, żebyśmy wiedzieli, jak ta dzienna dawka procentowo ma się do naszego zapotrzebowania organizmu. Mając już tę wiedzę, zwróćmy uwagę na formę, w jakiej jest suplement diety i wybierzmy odpowiednią dla siebie. Może to być forma płynna, którą będziemy przyjmować łyżeczką, a może być też np. w postaci kapsułek. Jeśli nie tolerujemy smaku rybnego, warto wybrać kapsułkę. Dodatkowo, taka kapsułka jest w żelowej otoczce, która chroni olej rybnego przed utlenianiem. Warto spojrzeć na opakowanie produktu, ponieważ oleje rybne łatwo ulegają utlenieniu. Dobrze, jeśli butelka jest ciemna. Niektórzy producenci stosują butelki z ochroną przed promieniami UV, by zapewnić bezpieczeństwo stosowania.
Dodatkowym bonusem są certyfikaty, które pojawiają się na produkcie. Gwarantują nam one, że produkt ma zweryfikowaną jakość, skład i pochodzenie. Dodatkową, bardzo ważną informacją, jest wskaźnik TOTOX. Informuje on o stopniu utlenienia. Oleje rybne mogą ulegać utlenieniu, czyli popularnie mówiąc jełczeniu. Wartość wskaźnika TOTOX powinna być niższa niż 25, a najlepiej wybierać takie preparaty, które będą miały go na poziomie 9-10 lub mniej. Jeżeli byłaby ta wartość wyższa, to oznacza to, że ten olej zawiera nadtlenki, aldehydy, czyli te produkty utlenienia olejów rybnych, które już nie są korzystne i niwelują korzystne działanie preparatu zawierającego kwas omega-3.