Subskrybuj
Logo małe
Szukaj
Artykuł sponsorowany

Jakie są najczęstsze problemy, z którymi zgłaszają się pacjenci do gastrologa?

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 7 sierpnia 2024 09:43

Jakie są najczęstsze problemy, z którymi zgłaszają się pacjenci do gastrologa? - Obrazek nagłówka
Najczęstszym powodem umawiania się na wizytę do gastrologa jest odczuwanie nieprzyjemnych, często bolesnych, objawów ze strony układu pokarmowego. Kiedy może pomóc gastrolog i jakie metody leczenia stosuje?

Kim jest gastrolog (gastroenterolog)?

Lekarz gastroenterolog, który najczęściej nazywany jest gastrologiem, zajmuje się chorobami układu pokarmowego. Rozpoznaje różne schorzenia dotykające ten układ, podejmuje się ich leczenia, oraz zajmuje się profilaktyką gastrologiczną. Może diagnozować dolegliwości dotyczące różnych obszarów układu pokarmowego, czyli:

  • żołądka,
  • jelita cienkiego i grubego,
  • przełyku,
  • odbytu,
  • dróg żółciowych,
  • gruczołów trawiennych (wątroba i trzustka).

Kiedy potrzebna jest wizyta u gastrologa – najczęściej zgłaszane objawy i problemy

Wizyta u gastrologa może być potrzebna w przypadku nawracającej zgagi, niestrawności czy bólów brzucha różnego pochodzenia. Powszechny dostęp do wysokoprzetworzonej żywności i fast foodów sprzyja pojawianiu się dolegliwości ze strony układu pokarmowego – coraz więcej pacjentów zgłasza się do specjalistów. Stres i brak ruchu dodatkowo potęgują problemy.

Pacjenci mogą zgłaszać szereg objawów, w tym:

  • bóle żołądka,
  • wzdęcia,
  • zgagę (pieczenie w przełyku),
  • bóle wątroby,
  • mdłości i wymioty,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • uczucie pełności,
  • odbijanie się,
  • problemy z przełykaniem,
  • nagłą utratę apetytu.

Konsultacja z gastrologiem będzie niezbędna, jeśli pacjent zauważy w stolcu śluz lub krew, albo gdy dostrzeże nagły – niezwiązany z dietą redukcyjną czy aktywnością fizyczną – spadek masy ciała.

Jakie problemy i choroby najczęściej diagnozuje gastrolog?

W grupie najczęściej diagnozowanych przez gastrologa problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego i chorób gastrologicznych wymienia się:

  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • zapalenie żołądka,
  • zespół jelita nadwrażliwego,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • zapalenie dróg żółciowych,
  • zapalenie trzustki,
  • zakażenie bakterią Helicobacter pylori,
  • niestrawność,
  • refluks przełykowy,
  • kamicę żółciową,
  • chorobę Leśniowskiego-Crohna,
  • nowotwory narządów układu pokarmowego, w tym trzustki, żołądka, wątroby czy jelita grubego.

Jeżeli gastrolog potwierdzi u pacjenta chorobę nowotworową, skieruje go na konsultacje i dalsze, ukierunkowane leczenie do lekarza onkologa.

Jak wygląda wizyta w gabinecie gastrologa?

Na pierwszej wizycie gastrolog przeprowadza wywiad z pacjentem. Pyta o zgłaszane objawy, przebyte choroby czy przyjmowane leki. W czasie rozmowy trzeba liczyć się z pytaniami o częstotliwość wypróżniania się czy dietę.

Gastrolog bada powłoki brzuszne, uciskając określone miejsca na brzuchu pacjenta. Pozwala to niekiedy wykryć zmiany dotyczące dolnej części przewodu pokarmowego lub żołądka. Jeśli wywiad i badania fizykalne nie przynoszą odpowiedzi, pacjent jest kierowany na ogólne i specjalistyczne badania.

Badania diagnostyczne zalecane przez gastrologa

W celu postawienia diagnozy gastrolog zleca na ogół standardowe badania krwi, a dodatkowo badania jamy brzusznej, np. USG czy RTG z kontrastem. Konieczne może być wykonanie badań endoskopowych – gastroskopii i kolonoskopii. Gastroskopia polega na wprowadzeniu endoskopu (specjalnej rurki do przełyku pacjenta). Kolonoskopia jest natomiast badaniem przez odbyt.

Jak leczone są choroby układu pokarmowego?

W zależności od rodzaju schorzenia układu pokarmowego i dolegliwości odczuwanych przez pacjenta, gastrolog może zastosować różne ścieżki leczenia. Przy schorzeniach przewlekłych, ale łagodnych, przede wszystkim zaleci zmianę diety, która będzie dostosowana do potrzeb chorego. Przy zakażeniu Helicobacter pylori konieczne jest zastosowanie antybiotykoterapii. W zastosowaniu przy leczeniu gastrologicznym są też leki usprawniające pracę jelit czy neutralizujące kwas żołądkowy przy jego cofaniu się do przełyku. 

Podobne artykuły

witaminad3950pxx430px
23 grudnia 2024
1ec0833e0c7fd6439961cb8bb7f58165
7 listopada 2024
adobestock_495495126
Artykuł sponsorowany

Krem SPF 50 - dlaczego warto go stosować przez cały rok?

27 września 2024

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także