Owoce i warzywa sezonowe, uprawiane w ogródkach, czy na polach są pod względem składników odżywczych znacznie bardziej wartościowe, niż te wyhodowane poza sezonem i transportowane z najdalszych zakątków świata. Najintensywniej cieszą oczy i podniebienia od czerwca do sierpnia - września.
Każdy miesiąc przynosi coś nowego
Czerwiec pachniał truskawką, czereśnią, wiśnią. Wśród warzyw dominowały botwinka, bób, kalafior, kapusta. Chrupała młodziutka marchewka i zielony ogórek.
W lipcu w ogródkach dojrzewały agrest i malina. Pojawiły się nektarynki i brzoskwinie, do warzyw nieśmiało dołączył pomidor.
Sierpień to jagody i winogrona. Wrześniowe sady natomiast rumienią się barwami soczystych jabłek i gruszek.
- Bazary ciągle mienią się wszystkimi kolorami natury, a stragany uginają się pod ciężarem nowalijek. To najlepsza pora, żeby zafundować sobie terapię witaminowo- minerałową. Warzywa i owoce są bogatym źródłem szczególnie witaminy C, prowitaminy A i kilku witamin z grupy B. Jednym z ważniejszych składników warzyw jest błonnik, którego dostarcza m.in.: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, groch, fasola. Niektóre warzywa i owoce zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie oraz posiadających właściwości bakteriobójcze. Odkwaszają organizm, dostarczają energii oraz regulują przemianę materii. Mają korzystny wpływ na cerę, włosy i paznokcie. Świetnie poprawiają urodę! Poza tym pozwalają zaszaleć w kuchni. Desery, przetwory, sałatki, kremy! Wszystko zależy od fantazji - mówi Bożena Janicka.
A oto krótki przewodnik zdrowia!
Truskawki zaleca się reumatykom, cierpiącym na dolegliwości ze strony wątroby, czy nerek – są moczopędne. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób otyłych i z nadwagą.
Wiśnie i czereśnie wspomagają leczenie niektórych dolegliwości, np. artretyzmu. Dostarczają jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Winogrona, z których słynie sierpień, chronią przed nadciśnieniem tętniczym, mają właściwości antynowotworowe. Można je smakować także pod postacią wina, oleju, czy zawsze dostępnych rodzynek. Ale nie ma to jak świeża kiść zerwana z pachnącego pędu.
Warzywa zielone potrafią zdziałać cuda!
Najwięcej korzyści dla zdrowia przynoszą warzywa zielone, które są wyjątkowe ze względu na zawartość chlorofilu – pigmentu przetwarzającego światło słoneczne w węglowodany, czyli cukry roślinne i skrobię. Bogate w minerały, witaminy i mikroelementy potrafią zdziałać cuda! A wybór jest ogromny. To: zielona papryka, brokuły, groszek zielony, kapusta, szczypior, koper, sałata, szparagi, karczochy, seler naciowy, szpinak, por, cukinia. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu trawiennego, pobudzają procesy zwalczania wolnych rodników, wzmacniają pracę serca, pomagają w walce z anemią, wrzodami żołądka, poprawiają wygląd włosów, paznokci i cery. Są sojusznikami w walce z infekcjami i podnoszą odporność organizmu.
- Nie sposób wymienić wszystkich właściwości warzyw, zarówno tych zielonych, jak i kolorowych, a także owoców. Jedyne co możemy zrobić to zajadać się na zdrowie! - zachęca Bożena Janicka.