Po zapoznaniu się z wnioskami ekspertów ds. zdrowia opublikowanymi w czasopiśmie Nature Food może się okazać, że każdą taką podróż odbędziemy ze skwaszoną miną. Jak się okazuje, naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że zjedzenie jednego hot doga może skrócić życie o 36 minut.
W badaniu przeanalizowano 5 853 produktów spożywczych obecnych w amerykańskiej diecie i zmierzono ich wpływ na długość życia. Wykorzystano do tego niebagatelne źródło wiedzy – Global Burden of Disease, które mierzy zachorowalność związaną z wyborami żywieniowymi danej osoby. Olivier Jolliet, profesor nauk o zdrowiu środowiskowym, powiedział że z przeprowadzonych obliczeń wynika, że np. każdy gram przetworzonego mięsa to 0,45 straconej z życia minuty, a gram owoców zabiera nam 0,1 minuty. Naukowcy sprawdzili skład każdej wybranej żywności, a następnie pomnożyli tę liczbę przez odpowiednie profile żywności, które wcześniej opracowali.
Jednym z mierzonych przez naukowców pokarmów był standardowy hot dog wołowy w bułce. 61 gramów przetworzonego mięsa spowodowało utratę 27 minut zdrowego życia, ale gdy uwzględniono składniki takie, jak sód i kwasy tłuszczowe trans (rodzaj tłuszczów nienasyconych), ostateczna wartość wyniosła 36 minut.
Z drugiej strony, jak wykazało badanie, żywność taka, jak orzechy, rośliny strączkowe, owoce morza, owoce i warzywa nieskrobiowe, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Opracowany przez prof. Jolliet indeks ma przede wszystkim pomóc w wyborze i wykorzystaniu codziennie spożywanych kalorii, aby wprowadzić minimum zmian i uzyskać maksymalne korzyści dla zdrowia i środowiska.
Marion Nestle, profesor żywienia i zdrowia publicznego na Uniwersytecie Nowojorskim, powiedziała, że zmiana diety w celu włączenia lub wyłączenia jakiejkolwiek żywności raczej nie zrobi dużej różnicy, bo liczą się przede wszystkim wzorce żywieniowe i styl życia a obliczenia matematyczne mogą być błędne.
Może zatem warto odmówić parówce w bułce z sosem tysiąca wysp i nadrobić kawałek drogi, tak z 36 minut maksymalnie, by znaleźć inne, zdrowsze źródło pożywienia.
Źródło: CNN