Olej MCT - co to jest?
Olej MCT (z języka angielskiego Medium Chain Triglycerides) to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zawierające od 6 do 12 atomów węgla, do których można zaliczyć związki, takie jak:
-
kwas kaprylowy,
-
kwas kapronowy,
-
kwas kaprynowy,
-
kwas laurynowy.
To nasycone kwasy tłuszczowe, wyróżniające się na tle innych tłuszczów długością łańcuchów, co ma istotne znaczenie podczas procesu trawienia i metabolizowania związku w organizmie człowieka. To związek łatwo przyswajalny w ludzkim ustroju, który stanowi szybkie źródło energii, a ze względu na swoją nietuzinkową strukturę, olej MCT nie gromadzi się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, co sprawia, że produkt jest chętnie wykorzystywany przez konsumentów.
Olej MCT - właściwości. Jak działa olej MCT?
Specyfika oleju MCT polega na tym, iż średniołańcuchowy trójgliceryd wchłania się do organizmu bezpośrednio z komórek nabłonka jelitowego, a następnie, z wykorzystaniem żyły wrotnej, jest transportowany do wątroby, gdzie w ekspresowym tempie jest przekształcany w energię. Pozytywnie na przebieg procesu może oddziaływać również fakt, iż trawienie oleju MCT nie wymaga obecności żółci czy też lipazy. To z kolei sprawia, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe różnią się od pozostałych kwasów nasyconych wpływem na organizm człowieka, a także wykazywanymi właściwościami.
Dotychczas uzyskane dane wskazują, że olej MCT, wyróżniający się średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi może działać przeciwzapalnie, jednocześnie wykazując potencjał przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Tym samym związek może redukować istniejące w ustroju stany zapalne, a dodatkowo może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jakby tego było mało, substancja może korzystnie oddziaływać na pracę mózgu, pozytywnie wpływając na funkcje poznawcze, a także może poprawiać skład flory bakteryjnej znajdującej się w jelitach.
Niektóre analizy sugerują również, iż olej MCT może wpływać na profil lipidowy, przyczyniając się do obniżenia poziomu frakcji LDL cholesterolu, jednocześnie sprzyjając zwiększeniu stężenia cholesterolu HDL w surowicy krwi. Dodatkowo zgodnie z wynikami badań, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mogą zwiększać wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co może pozytywnie oddziaływać na osoby zmagające się z cukrzycą typu II i insulinoopornością, a także może przyczyniać się do wzrostu uczucia sytości i przyspieszenia spalania kalorii, sprzyjając tym samym redukcji masy ciała.
Olej MCT - źródła
Olej MCT najczęściej jest pozyskiwany z oleju kokosowego, wytwarzanego z miąższu orzechów palmy kokosowej lub z oleju palmowego, pochodzącego z nasion olejowca gwinejskiego. Ponadto substancję można znaleźć również w mleku i przetworach mlecznych, m.in. w maśle, a także dostarczać do ustroju w postaci suplementów diety, wyróżniających się skoncentrowaną i ściśle określoną zawartością średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Poszukując wartościowego preparatu zawierającego olej MCT, warto sięgnąć po produkt pochodzący od zaufanego producenta, który wyróżnia się potwierdzoną laboratoryjnie jakością, a jednocześnie charakteryzuje się prostym składem, wydajnym opakowaniem i łatwą podażą pożądanej substancji. Wśród takich produktów warto wymienić olej MCT OstroVit, stworzony przez polskiego producenta, który charakteryzuje się doskonałym stosunkiem jakości do ceny, umożliwiając efektywną i skuteczną suplementację.